IDEO IDEIS #15 a fost despre schimbare, împreună! Peste 250 de adolescenți din 9 orașe s-au bucurat de 5 zile de experiență intensă de învățare prin teatru, film și dans

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 august 2020

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS s-a desfășurat săptămâna trecută, între 5 și 9 august în Alexandria și încă 8 orașe de țară - București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu, Timișoara, reușind să aducă la un loc peste 250 de adolescenți, peste 50 de artiști români și aproape 58000 de spectatori – în mediile offline și online.

IDEO IDEIS #15: https://bit.ly/IdeoIdeis15 

Organizat pentru prima dată exclusiv în aer liber și concomitent în 9 orașe, în condiții speciale de siguranță sporită, festivalul s-a desfășurat fără incidente, cu multă grijă și responsabilitate pentru sănătatea participanților și a fost îmbrățișat de adolescenți cu mult entuziasm și nerăbdare, experiența de învățare și dezvoltare prin teatru, dans și film propusă de IDEO IDEIS devenind mai necesară ca oricând în contextul izolării impuse anul acesta de pandemie.

VIDEO: https://bit.ly/IDEO9orase 

Aveam nevoie de oameni care sa ne inspire și de o experiență care sa ne marcheze evoluția, în orice fel. IDEO #15 asta a făcut.”, „În orașul meu rareori avem ocazia să participăm la evenimente culturale centralizate, așadar IDEO a fost o rază de lumină și o oportunitate deosebită.”, „Am învățat să zâmbim cu ochii” sunt doar câteva dintre gândurile pe care membri trupelor de teatru tânăr le-au formulat la finalul festivalului. Acestea au găsit ecou și în concluziile trainerilor și mentorilor care i-au însoțit în aventura de 5 zile. „Mă bucur tare mult ca festivalul s-a putut ține, chiar și așa, în condiții cu totul speciale. Mi-era dor de energia adolescenților, de cheful lor de a se juca și de a se descoperi, fără teamă, sub ochii celorlalți.”, a declarat Dana Rogoz într-o postare pe o rețea de socializare, în timp de Tudor Chirilă a exprimat un mesaj plin de emoție: „De anul trecut, IDEO IDEIS mă face să înțeleg că sunt privilegiat că pot face meseria asta. Mă ajută să fiu mândru că sunt Actor, în ciuda faptului că trăiesc într-o societate care este învățată să ne disprețuiască. Și mă învață că există tineri care se uită la această meserie cu o dragoste și un respect aproape mistice. Deci, există speranță.”.

Emoție pură s-a regăsit și vineri 8 august în Alexandria, unde s-a jucat pentru prima oară, în aer liber, spectacolul comunitar „Biblioteca din Alexandria”, scris și regizat de Bogdan Georgescu. Cinci femei din Alexandria (Cristina Drăghici, actriță profesionistă, alături de alte patru actrițe amatoare din comunitate), în diferite momente ale vieții lor – de la 15 la 65 de ani, din diferite categorii sociale, au spus celor aproape de 200 de spectatori povestea unui oraș marginalizat, în care unii membri ai comunității și-au creat propriile inițiative de educație prin cultură, pe când alții s-ar putea să nu fi știut niciodată că a existat o bibliotecă din Alexandria.

Mai mult de 1000 de spectatori au participat la Cinemateca târzie la proiecțiile de film în aer liber organizate în fiecare seară pe platforma ANAF din Alexandria, în timp ce peste 100 de alexandrieni au ascultat dialogul dintre generații în cadrul masterclass-urilor moderate de Alex Ion, la care au fost invitați perechile părinte-copil formate de Magda Catone și Carol Ionescu, respectiv Radu Gabriel și Ana Radu, dialog transmis și LIVE. 

Festivalul a inaugurat anul acesta un podcast special, moderat de actorul Mircea Postelnicu, din care publicul a putut afla despre momente autentice din culisele celor 14 ediții de IDEO IDEIS. Mai mult de 11.000 de vizualizări au strâns online poveștile spuse de organizatori, membrii din echipa originală a festivalului, traineri, mentori și participanți ai edițiilor anterioare. 

Una dintre cele mai mari bucurii pe care anul acesta mi le-a oferit a fost faptul că s-a întâmplat a 15-a ediție IDEO IDEIS. Nu am simțit în niciun moment că festivalul se întâmplă în pofida a ceva, ci că se întâmplă pentru a veni în întâmpinarea unor nevoi pe care le-am împărtășit cu toții - participanți, traineri, mentori, echipă și voluntari - nevoia de a ne conecta, de a ne exprima și de a acționa, nevoia de a ne astâmpăra foamea acumulată în 5 luni de pandemie. Această ediție aniversară a canalizat mai abitir decât mi-aș fi putut dori esența festivalului și a fost o celebrare mai autentică și mai efervescentă decât în orice alt context în care am fi încercat să o provocăm. A semănat multă bucurie în fiecare loc prin care a trecut și a lăsat urmele trecerii sale.”, a declarat Oana Furdea, Directorul festivalului.

Picturile pe ziduri, realizate de Cristian Scutaru, Livi Po – Liviana Popa și Wanda Hutira, instalația de artă LYRATA semnată de Andrei Arion, precum și concertul itinerant al cvartetului de corzi Sonore, care a încântat ascultătorii seară de seară în diverse locuri din oraș, au completat experiența IDEO IDEIS 2020, lăsând pe străzile din Alexandria o declarație de speranță și o invitație la schimbare. 

Atelierele ART & PLAY au adus anul acesta la un loc, atât online cât și offline, peste 200 de oameni din Alexandria, din variate categorii de vârstă și sociale. Printre cele mai populare ateliere de anul acesta s-au numărat cele de Dezvoltare personală - atelierul In a Relationship pentru adolescenți și atelierul de consiliere pentru părinți, precum și cele de Arte & meserii, în special atelierul de arte vizuale pentru copii, locurile disponibile epuizându-se rapid după deschiderea înscrierilor.

Cea de-a 16-a ediție IDEO IDEIS va reveni în 2021 pentru a onora feedback-ul participanților care văd în eveniment o manifestare necesară în comunitățile lor.

***

Puteți urmări festivalul IDEO IDEIS pe:

ideoideis.ro | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

Spot oficial: https://bit.ly/SpotIDEO15 

***

IDEO IDEIS este un festival cultural pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

***

IDEO IDEIS este un proiect organizat de Asociația T.E.T.A, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Proiect Cultural Co-Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener de tradiție: Primăria Alexandria, Institutul Cultural Român

Parteneri: V7 Capital, ASAP, Fundația Dreptul la Educație, BricoDepot, Aqua Carpatica

Cu sprijinul: Conciato, UNATC, Aurelian Săndulescu, AIVI Media.Hub, Poethree, Tzitzi Poc, Zaiafet, ON Institute, Ziua Mintzii, Funky Citizens, In a Relationship, Forum Apulum, Teatrul Tineretului, Inspectoratul Județean Teleorman, Roaba de Cultură, Rezidența BRD Scena9, Liceul Teoretic Nikolas Lenau, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Colegiul Naţional „AT Laurian” Botoşani, Fundația Interart Triade Timișoara, Primăria Municipiului Buzău, Casa de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, Primăria Municipiului Roman. 

Parteneri media: Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Radio România Cultural, IQAds, Scena 9, Școala 9, VICE, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet, Life.ro, Urban.ro

Partener monitorizare: Zelist

Mai multe