„Goya, 275 de ani de la naștere” - expoziție aniversară în Senatul României
Joi, 12 octombrie, de Ziua Națională a Spaniei a fost vernisată, în Senatul României, expoziția extraordinară „Goya, 275 de ani de la naștere”, care rămâne deschisă publicului până la data de 20 octombrie 2021.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ambasada Spaniei în România cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice Spania – România, informează un comunicat al Ministerul Culturii.
„Doresc să-mi exprim cea mai profundă recunoștință Senatului României pentru găzduirea în incinta sa a acestei excepționale expoziții despre pictorul spaniol Francisco de Goya (1746 - 1828), unul dintre cei mai renumiți maeștri ai picturii mondiale, alături de Velázquez, Rembrandt, El Greco, Caravaggio sau Picasso, printre alții. Recunoștința mea se îndreaptă și către Ministerul Culturii din România, către filantropul român George Șerban, proprietarul colecției, și către Alexandru Constantin Chițuță care, în calitate de curator, a contribuit în mare măsură la aducerea expoziției la București, după ce a fost prezentată în lunile trecute la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, dar și la Complexul Muzeal Bistriței - Năsăud”, a declarat Excelența Sa Manuel Larrotcha, Ambasadorul Spaniei în România.
„Sărbătorim Ziua Spaniei printr-o expoziție care aduce în atenția românilor un mare pictor spaniol. „Goya, 275 de ani de la naștere” este una din mărturiile afinității noastre pentru cultura spaniolă și marchează, alături de alte evenimente dedicate, 140 de ani de relații diplomatice între statele noastre. În acest sens, am inaugurat la Madrid „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, care prezintă peste 800 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România. Astfel, am creat o punte culturală pentru vizitatorii din ambele țări, colecțiile devenind un mesager dincolo de granițele fizice”, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.
Expoziția este organizată de Ambasada Spaniei la București, Senatul României, Colecția av. George Șerban, Muzeul Național Brukenthal, Asociația culturală Octavian Smigelschi, fiind susținută de Șerban și Asociații societate civilă de avocați, Dinamica Impex Srl, Hotel Ramada Sibiu, Crama Jelna – Amprenta Transilvaniei și Gorgona Design.
Expoziția este curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, șef secție la Muzeul Național Brukenthal, iar cele peste 30 de lucrări de gravură sunt oferite publicului de către colecționarul George Șerban.