Gară pe drumul Marii Uniri - expoziție itinerantă
Asociația DAR DEVELOPMENT desfășoară sub egida Departamentului CENTENAR, din cadrul Guvernului României, proiectul de promovare a patrimoniului cultural “Gară pe drumul Marii Uniri” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul pune în lumină importantul rol al căilor ferate în dezvoltarea României Moderne și desfășurarea Primului Război Mondial printr-o expoziție fotodocumentară itinerantă.
În realizarea expoziției am utilizat tema feroviară pentru a purta privitorul pe fronturile Primului Război Mondial unde au fost angrenați combatanți români, ilustrând în același timp condițiile istorice , eforturile politice și diplomatice care au contribuit la realizarea Marii Uniri. Experiența vizuală este completată de o introducere istoriografică.
Dacă în urmă cu 100 de ani Iașiul era punctul terminus al retragerii din fața ocupației germane devenind Capitala Rezistenței Naționale, pentru proiectul nostru Iașiul este punctul de plecare. Pentru evenimentele pe care le vom desfășura la Iași avem parteneri speciali: Departamentul Centenar de pe lângă Primăria Municipiului Iași și Muzeul Unirii Iași.
Am ales data debutului proiectului data luptei de la Mărăști din vara anului 1917, vernisajul expoziției va avea loc, în 10 iulie orele 18:00, la Muzeul Unirii din Iași, unde va rămâne până în 31 Iulie.
Expoziția va fi prezentată de doamna Alexandra Brutaru, președinta Asociației DAR DEVELOPMENT.
În cadrul proiectului vor avea loc evenimente la Mărășești, București, Târgoviște și Târgu Jiu urmând ca la finalul proiectului expoziția să ajungă la Alba Iulia, unde va rămâne pentru a putea fi vizionată de public cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie.
Asociația DAR DEVELOPMENT are ca parteneri în proiect: Arhivele Naționale ale României, Primăria Municipiului Iași, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu” și comunitatea “Călător prin gările de odinioară”
Pentru îndrumarea științifică mulțumim colaboratorilor noștri dr. Aurica Ichim de la Muzeul Unirii Iași, dr. Sorin Iftimi de la Palatul Culturii Iași, dr. Claudiu Turcitu de la Arhivele Naționale ale României, iar pentru susținerea temei feroviare cu numeroase imagini mulțumim domnului Andrei Berinde.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.