„GÂNDIREA ARESTATĂ” – cel de-al treilea episod al campaniei Dreptul la memorie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 21 mai 2015

Vineri, 22 mai, de la ora 19.00, pe TVR 2 (şi în simulcast pe TVR HD), campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti continuă cu difuzarea unui nou episod cu titlul:Gândirea arestată.

Sfârşitul anilor 50 a însemnat, sub aparenţa unei independenţe faţă de Uniunea Sovietică, un nou val de represiune. Principalii vizaţi au fost de această dată vârfurile intelectualităţii şi studenţii. Avertizată fiind de Revoluţia Maghiară din 56, puterea comunistă de la Bucureşti nu a riscat tulburări de genul celor din ţara vecină. În lupta sa cu elitele României, Securitatea s-a năpustit asupra intelectualităţii. Consideraţi periculoşi prin simplul fapt că se constituiau în lideri de opinie, intelectualii sunt cei ce vor umple puşcăriile şi lagărele de muncă. Un important grup, constituit de Securitate în jurul a doi cărturari, Constantin Noica şi Dinu Pillat, va primi pedepse de până la 25 de ani de închisoare. Acuzaţiile se reduceau la scrierea ori doar citirea unor opere considerate a fi duşmănoase la adresa „puterii populare”. Valuri succesive de studenţi vor fi arestaţi începând cu toamna anului 1956. Represiunea comunistă declanşată atât de violent după câţiva ani de „acalmie” era preţul plătit pentru retragerea Armatei Roşii din ţară. Începea, astfel, un nou capitol în istoria României comuniste. 

Cercetătorii CNSAS – Raluca Spiridon şi Silviu Moldovan – precum şi Clara Mareş de la IICCMER, alături de martorii la acele evenimente-Monica Pillat şi Radu Surdulescu, ne însoţesc în acest periplu. Nu lipseşte nici de această dată opinia preşedintelui executiv al IICCMER, partenerul TVR în acest proiect, domnul Radu Preda.

Echipa TVR a acestui episod este formată din:Constantin Lupescu (narator), Octav Lungu (organizator producţie), Andreea Mărginenu (regia muzicală), Mariana Ioniţă (redactor), Cornel Ciuleanu (coloana sonoră), Dinu Mărgărint (director imagine), Roxana Chiriţă (realizator).

În data de 8 mai, Televiziunea Română împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a lansat campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti. În fiecare săptămână, de la ora 19.00, la TVR 2 poate fi urmărită o serie de şapte filme documentare realizate de TVR şi difuzate în premieră absolută, urmând ca ciclul să se încheie în 26 iunie cu o dezbatere care va rezuma concluziile acestui demers.

Actorul Constantin Lupescu este naratorul întregului serial documentar, el fiind călăuza dar şi interlocutorul istoricilor şi cercetătorilor, personalităţi implicate în acest efort de recuperare a istoriei noastre recente: Lucia Hossu Longin, Stejărel Olaru, Cristian Vasile, Octavian Roske, Marius Oprea, Ștefan Bosomitu şi mulţi alţii. 

Bucureştiul este una dintre puținele capitale ale fostelor ţări comuniste care nu are un Muzeu dedicat perioadei comuniste. IICCMER, partener al TVR, are ca obiectiv înfiinţarea unui asemenea muzeu, iar TVR, ca instituţie naţională, deţinătoare a unei vaste arhive video şi martor important al comunismului românesc, are datoria de a se implica în acest demers. 

Mesajele telespectatorilor sunt aşteptate pe adresele de e-mail ale campaniei:dreptullamemorie@tvr.ro, muzeulcomunismului@tvr.ro, şi office@iiccmer.ro. 

Mai multe