Festivalul Naţional de Film Cinema & Propagandă
În perioada 12-16 martie 2014 se va desfăşura la Bucureşti prima ediţie a Festivalului de Film Cinema şi Popagandă ce va avea loc la Cinemateca Eforie din strada Eforie nr. 2, între orele 19:00 – 21:00 cu intrarea liberă. Vă veţi reaminti perioada propagandei comuniste prin prezentarea a 10 filme, 5 lungmetraje de ficţiune şi 5 scurtmetraje şi încă 15 jurnale de actualităţi reprezentative acelei epoci.
Festivalul Cinema şi propagandă reprezintă un concept absolut original şi inovator, imperios necesar pentru societatea românească de azi. Propaganda (termen prin care înţelegem „orice operaţiune sistematică menită să influenţeze opinia masei şi să determine finalmente atitudini/acţiuni în avantajul sau dezavantajul unei persoane sau al unui grup”) a pătruns în cinema la foarte puţin timp de la naşterea celei mai tinere arte şi nu a mai părăsit-o până astăzi.
Jurnalistul şi filmologul Cristian Tudor Popescu argumentează, în cartea sa Filmul surd în România mută (Editura Polirom, 2011)
Dată fiind natura fundamental imagistică a propagandei (este vorba de o imagine distorsionată deliberat a realităţii), întâlnirea dintre ea şi cinematograful abia născut era inevitabilă.
Festivalul, ca instrument de educaţie, nu îşi propune să îi stimuleze pe spectatori să folosească propaganda în scop propriu, ci să înţeleagă mecanismele propagandei, pentru a se feri de acest fenomen nociv, dar omniprezent. Implicit, acest festival oferă posibilitatea de a determina revigorarea conştiinţei civice şi responsabilităţii sociale ale românilor, în spiritul adevăratelor valori ale democraţiei şi ale umanismului.
Festivalul Naţional de Film Cinema &Propagandă se desfăşoară sub sloganul sugestiv „Cinefili de toate vârstele, uniţi-vă!”, deoarece se adresează unui public larg şi variat, de la spectatorii tineri, care s-au născut într-o societate liberă şi democratică, până la cei vârstnici, care au cunoscut din proprie experienţă influenţa malefică a propagandei într-un regim totalitar.
În istoria filmului românesc, propaganda s-a manifestat încă de la primul lungmetraj, Independenţa României (1912), însă de abia în perioada comunistă ea a devenit aproape omniprezentă, afectând marea majoritate a producţiilor cinematografice. De aceea, Festivalul Naţional de Film Cinema &Propagandă se concentrează asupra filmelor româneşti (lungmetraje şi scurtmetraje, de ficţiune şi documentare) produse între 1945 şi 1989, în care propaganda joacă un rol esenţial. Proiecţiile filmelor relevante din acea perioadă sunt completate cu workshop-uri, susţinute de experţi în domeniu, pentru a-i ajuta pe spectatori să beneficieze la maximum de această experienţă, ajungând la o înţelegere mai profundă a fenomenului.
Programul complet îl puteți găsi aici.