Expoziția „Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist”, la Muzeul Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni, alături de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, vernisează miercuri, 9 octombrie 2024, ora 15.00, în Spațiile Medievale ale MNC, expoziția Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist”.

Proiectul expozițional este un exercițiu de rememorare a istoriei recente cu ajutorul martorilor arhitecturali și de înțelegere a practicilor regimului comunist, care au generat schimbări radicale la nivelul întregii societăți românești. Legătura dintre componenta umană și cea arhitecturală este explorată prin intermediul a nouă studii care aduc în fața publicului poveștile locuințelor și ale proprietarilor acestora, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Secțiunile expoziționale reflectă destinele unor importante personalități de pe scena politică și culturală a societății românești înainte de 1989. Cercetarea pornește de la Ansamblul Cotroceni, un caz complex al destinului unei clădiri din proprietatea statului, cu o istorie de peste 300 de ani, alterată de regim prin transformarea sa în Palat al Pionierilor.

Tematica exilului reunește nume importante ale elitei românești. Alte două secțiuni tratează tema detenției și urmările acesteia. Expoziția se încheie cu un alt reprezentant al identității colective, dar și proprietate a Curții Regale – Palatul Snagov, care devine un exponent al nomenclaturii comuniste și care nu mai reușește să își recapete, în totalitate, identitatea.

Proiectul a fost realizat de Muzeul Național Cotroceni împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Muzeul Țăranului Român, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național de Artă Contemporană al României, cu sprijinul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București și Uniunea Arhitecților din România.  

Designul expozițional a fost realizat de Atelier Monograph.

Acest proiect este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Expoziția „Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” va putea fi vizitată în perioada 10 octombrie 2024 – 16 februarie 2025, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport).

Mai multe