Expoziția “Forturile Capitalei, imagini din viitor”
În perioada 7-13 septembrie, la Expohub OAR București din strada Sf. Constantin nr. 32, va fi găzduită expoziția “Forturile Capitalei, imagini din viitor”, organizată de Asociația Turism Istoric, proiect sprijinit financiar de Ordinul Arhitecților din România în cadrul apelului Timbrul de Arhitectură, proiecte culturale.
Vernisajul va avea loc miercuri, 7 septembrie 2022, de la ora 19:00, la sediul Filialei Teritoriale București a OAR, din str. Sf. Constantin nr.32, sector 1. Autorii expoziției sunt arh. Dorothee Hasnas , ist. Ciprian Plăiașu și manager cultural Costin Zamfir. Design: stud.arh. Sergiu Silivestru.
Expoziția prezintă o panoramă de idei ce s-ar putea concretiza într-un plan apropiat, cu viziunea necesară. Obiectivele vizate sunt fortificațiile militare construite de Regele Carol I la finalul secolului al XIX-lea pentru a proteja Bucureștiul de un eventual atac militar sau invazie rusească. Azi aceste obiective sunt parțial introduse în Lista Monumentelor Istorice - deși ansamblul este unic la noi în țară, iar cea mai mare parte dintre ele sunt lăsate în paragină.
Expoziția vine în completarea unor serii de acțiuni desfășurate de echipa de proiect și care au debutat cu realizarea unui studiu de oportunitate pentru revitalizarea și reintroducerea în circuitul urban al fortificațiilor înaintat Consiliului Județean Ilfov în 2021.
În prezent în cadrul proiectului a fost dezvoltată o platformă www.forturi.ro. unde sunt prezentate exemple de bune practici, dar și propuneri si planuri pentru revitalizarea acestei centuri militare. Acest site se dorește a fi o platformă de informare, dar și de implicare a tuturor în revitalizarea unei centuri de fortificații – unice în România – și conferirea acesteia unui nou rol – de spațiu comunitar de care cu toții avem atât de multă nevoie
În afară de descrierile istorice ale fiecărui monument în parte, fortificațiile ascund, fiecare în parte tot felul de povești pe care suntem gata să le ascultăm, să le împărtășim mai departe și mai ales să le integrăm în viitorul acestor monumente.
Vă invităm să descoperiți o serie de propuneri pentru reutilizarea forturilor Capitalei, care ține cont de nevoile generale ale orașului, dar și specific locale acolo unde este cazul.