Evenimente organizate de Mărțișor în rețeaua reprezentanțelor Institutului Cultural Român
Celebrarea Zilei Mărţişorului în rețeaua Institutului Cultural Român reprezintă un demers de promovare a tradiţiilor româneşti dedicate începutului de primăvară în comunităţile de români, dar și o acțiune de diplomație publică, pentru a face cunoscut acest obicei de 1 martie în rândul publicului din străinătate.
Anul acesta, sunt organizate sau promovate evenimente dedicate Zilei Mărțișorului de reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Beijing, Bruxelles, Budapesta, Lisabona, Londra, New York, Praga, Roma, Stockholm, Varșovia și Veneția, informează un comunicat al Institutului Cultural Român.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia propune expoziția „URZELI între FĂURAR şi MĂRŢIŞOR“, reunind creaţii ale artistelor Vali Cioban şi Ioana Palicica, găzduită, în perioada 27 februarie – 4 martie 2023, de Galeria IRCCU Veneţia. Proiectul expoziţional dedicat sărbătoririi Mărţişorului cuprinde o colecţie inspirată din costumul tradiţional românesc, semnată de creatoarea Vali Cioban, precum şi o expoziţie de accesorii unicat ce au la bază elemente componente ale războiului de ţesut, creaţii ale artistei Ioana Palicica. Evenimentul de promovare a etnografiei româneşti va pune în valoare bogăţia şi frumuseţea meşteşugurilor populare tradiţionale. Vernisajul va avea loc miercuri, 1 martie, ora 18:00, în prezența artistelor Vali Cioban şi Ioana Palicica.
La Dienstencentrum Schiervelde din Roeselare, Belgia, până pe 5 martie, poate fi vizionată expoziția prezentată de Institutul Cultural Român de la Bruxelles: „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”. Expoziția cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni, cu imagini și text despre obiceiul Mărțișorului, în limbile română, engleză și franceză, fiind realizată împreună cu Muzeul Județean Buzău, și face parte din proiectul amplu „Mărțișor călător”, organizat de Asociația Românii din Roeselare vzw. Programul „Mărțișor călător” mai cuprinde ateliere de creație pentru copii, susținute de artiști și artizani români care confecționează marțișoare, decorațiuni, cadouri personalizate și prezentare de port popular. Asociația Românii din Roeselare vzw se adresează comunității române din Roeselare (aprox. 5000 români), dar și din Flandra de Vest (aprox.10 000 români).
Institutul Cultural Român de la Viena dedică sărbătoarea tradițională a Mărţişorului copiilor din comunitatea românească din Viena. Marți, 28 februarie, la ora 16:30, ICR Viena găzduiește un atelier de mărțișoare, oferind participanților – copii preșcolari cu vârste între 4 și 7 ani – posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile creative, sub îndrumarea profesoarei Vasilea Mihali, stabilită în Austria, cadru didactic specializat în lucrul cu preșcolarii. Evenimentul îşi propune să promoveze atât obiceiul dăruirii unui mărțișor, cât şi tradiţia creării obiectului în sine. Participarea a fost condiționată de înscrierea prealabilă, în limita celor 20 de locuri disponibile.
Institutul Cultural Român de la Londra împreună cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord organizează proiectul „Atelier de Mărțișoare“, în data de 28 februarie 2023, la sediul din Belgrave Square, începând cu ora 18:30. Atelierul de creație este susținut de Elena Călin, artizan, și este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. De asemenea, în data de 1 martie, de Mărțișor, violoncelistul Andrei Cavassi va susține un recital la sediul reprezentanței ICR din Londra. Programul evenimentului intitulat „Spring awakening“ include lucrări clasice, semnate de J.S. Bach sau Béla Bartók, celebra Oblivion a lui Astor Piazzola, melodii compuse de Gheorghe Zamfir, din coloana sonoră a unor filme cunoscute, dar și Mocirița și Dans țărănesc de Constantin Dumitrescu.
Institutul Cultural Român de la Stockholm va promova în capitala Suediei tradiția Mărțișorului printr-un eveniment organizat la sediul său, în data de 1 martie, împreună cu Ambasadele României, Republicii Moldova, Bulgariei și Macedoniei de Nord în Regatul Suediei. Fiecare țară participantă va invita un artizan local pentru a ilustra tradiții și tehnici de confecționare a mărțișoarelor, fiind realizată și o expoziție; la propunerea ICR Stockholm, Mihaela Alexe va prezenta practicile românești asociate acestei sărbători populare. De asemenea, va fi proiectat un material documentar de 15 minute, subtitrat în limba suedeză, despre simbolistica Mărţişorului în România, realizat de ICR Stockholm în parteneriat cu Institutul de Etnografie si Folclor „C. Brăiloiu”, în anul 2021. Materialul cuprinde interviuri cu specialiști și ilustrații vizuale despre confecționarea mărțișoarelor, precum și prezentarea tradițiilor cu care românii întâmpină primăvara.
Institutul Cultural Român de la Varșovia marchează tradiția mărțișorului printr-o campanie de diseminare a acestui obicei în rândul personalităților feminine, reprezentante ale instituțiilor de cultură, dar și din mediul instituțional, diplomatic și mass-media din Polonia. În acest sens, 100 de mărțișoare realizate artizanal vor fi oferite împreună cu o scrisoare în care sunt explicate practicile din România privind data de 1 martie.
Institutul Cultural Român de la Budapesta promovează evenimentul „Mărțișor românesc la Aletea“, organizat de Consulatul General al României la Gyula și Primăria Ineu, în data de 2 martie 2023, ora 14:00, la Casa de cultură din localitatea Aletea. În cadrul proiectului, va fi organizată o expoziție de costume populare românești din regiunea Ineu – Crișana, realizată cu sprijinul Casei de Cultură Ineu, și va avea loc un recital de flaut susținut de Raluca Belean și Alexandra Mădăraș. De asemenea, programul va include momente artistice susținute de reprezentanții Școlii din Aletea, precum și de ansamblul „Păstrătorii tradiţiilor din Aletea”, ansamblul folcloric „Doina Crişului” Ineu; soliştii Sorina Măgurean și Teodora Sârbu. Nu în ultimul rând, Casa de cultură din localitatea Aletea va găzdui, cu acest prilej, un atelier de confecționare de mărțișoare.
Accademia di Romania in Roma organizează expoziția „Mărțișorul, legenda primăverii”, ediția a VI-a, în parteneriat cu Institutul Limbii Române din București, cu patronajul Ambasadei României în Italia, deschisă vineri, 3 martie, ora 18:00, la sediul reprezentanței ICR din Roma. Vernisajul va fi precedat de un atelier de creație, organizat în aceeași zi, între orele 15:00-17:00, la care vor participa 12 profesori de la Institutul Limbii Române și 30 de copii români, stabiliți în Italia, provenind din școli din regiunea Lazio, care vor confecționa mărțișoare la sediul Accademia di Romania. De asemenea, va exista o componentă online a proiectului, fiind transmisă, în direct, activitatea din cadrul unor ateliere similare organizate de Institutul Limbii Române în Spania, Belgia și Franța, participanții putând interacționa în limba română. În deschiderea expoziției, la ora 18:00, corul de copii „Cantus Mundi” și grupul coral polifonic „Arpeggio” vor oferi un recital, iar publicul va putea vedea atât mărțișoarele realizate în cadrul atelierului din aceeași zi, cât și alte creații ale unor elevi care au urmat Cursul de limbă, cultură și civilizație românească. Un invitat special al evenimentului va fi dr. Adina Hulubaș, șefa departamentului de etnologie și folclor al Academiei Române – filiala Iași, care va prezenta, într-o intervenție online, tradițiile de primăvară din România.
Institutul Cultural Român de la Praga și Ambasada României în Republica Cehă organizează, în data de 7 martie, un eveniment de promovare a Mărțișorului, element al culturii tradiţionale româneşti. În cadrul proiectului, desfășurat la sediul Ambasadei României din Republica Cehă, vor avea loc ateliere de confecționat mărțișoare, coordonate de meșterul popular Marilena Iosifaru, o prelegere despre simbolistica Mărțișorului, susținută de prof.dr. Elena Iagăr, precum și o serie de demonstrații de dans și tradiții muzicale din zona Câmpulung Muscel, în interpretarea artiștilor Cătălin Iancu (vioară), Mădălina Lupu (cimpoi, ocarină, caval), Florin Iordăchiță (dans folcloric, căluș) și Alexandra Neagoe (dans folcloric).
Institutul Cultural Român din New York marchează, la începutul lunii martie, două sărbători ale calendarului identitar românesc – Mărțișorul și Ziua Femeii. Evenimentul „Vinul românesc – o renaștere declinată la feminin“, organizat în data de 9 martie, ora 19:30, la sediul reprezentanței, va pune în evidență viziunea, talentul și forța de muncă ale unor femei extraordinare ce s-au impus în profesii și domenii cândva rezervate bărbaților. Aurelia Vișinescu, Crina Duluțe Florea și Elena Starrantino Chirculescu, câteva dintre femeile care se află în fruntea remarcabilei renașteri a viticulturii românești, le vor vorbi americanilor despre vinul românesc de elită ca domeniu al creativității și imaginației, ca fapt de cultură, precum și despre experiența proprie, ca experte și antreprenoare, în reinventarea unei industrii. Seara se va deschide cu un cuvânt introductiv rostit de E.S. dl. Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite. Saxofonista Lily Kaufman, descendentă a unei familii emigrate din România, va oferi câteva impromptu-uri de jazz inspirat din folclorul românesc și klezmer, în compania toboșarului John Ling și a basistei Anna Abondolo. Cunoscuți producători precum Alira, Caii de la Letea, Corcova, Budureasca, Domeniul Averesti, Domeniul Sahateni, Domeniul Franco-Romaine, Galicia Mare, Gîrboiu, Gramofon, Petro Vaselo și Principele Matei vor susține prezentări ale celor mai bune vinuri din gamele proprii, completate cu piese fusion, create de Chef Dan Nistorescu de la restaurantul newyorkez „Side Door”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consulatul General al României la New York, cu sprijnul companiei de distribuție a vinurilor românești Amavi Vinum.
Institutul Cultural Român de la Beijing organizează un atelier de creație de mărțișoare, în data de 11 martie 2023, la sediul reprezentanței, în Galaxy SOHO. 40 de copii chinezi de la Beijing International School Kids Club, cu vârste între 9-12 ani, însoțiți de profesori, vor vizita Institutul Cultural Român pentru a învăța mai multe despre cultura română, în special despre tradițiile specifice începutului primăverii. Elevii vor viziona un material video despre semnificația mărțișorului în România, își vor confecționa propriile mărțișoare, pe care le vor putea lua acasă, vor învăța câteva cuvinte în limba română, vor asculta cântece românești, vor pregăti și gusta mâncare tradițională românească și vor învăța învăța pași de dansuri populare. La final, elevii de la BIS Kids Club vor oferi un moment artistic și vor primi o diplomă de Mici Ambasadori Culturali, înmânată de Liviu Țăranu, directorul ICR Beijing.
Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză au reluat tradiția organizării de ateliere de creație pentru copii cu ocazia sărbătoririi Mărțișorului. În colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză și Institutul Limbii Române, au avut loc, la sediul Ambasadei României în Republica Portugheză, ateliere organizate împreună cu profesori care, în ultimii ani, au predat în Portugalia cursuri de limbă și civilizație românească. Sub îndrumarea acestora, copiii au ascultat povestea Mărțișorului și si-au antrenat imaginația și creativitatea confecționând mărțișoare reciclabile, din hârtie, pastă rece sau materiale textile.
Despre Mărțișor
Mărțișorul a fost inclus de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în 2017, în urma candidaturii unui dosar multinaţional, depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, Republica Macedonia de Nord și Republica Moldova.
Originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar pot fi legate de ritualurile de întâmpinare a Anului Nou, cu origini în Imperiul Roman, când Anul Nou era celebrat pe 1 martie. Potrivit Institutului Național al Patrimoniului, „mărțișorul reprezintă un vechi obicei cu caracter lunar și feminin, răspândit pe tot teritoriul României, practicat şi în alte zone sud-est europene. Inițial, șnurul împletit, un fir roșu și unul alb, era confecționat de femei și oferit în familie și în comunitate, dăruit în principal persoanelor de sex feminin. Astăzi este dăruit de bunici/părinți/nași copiilor pentru a fi sănătoși, de flăcăi fetelor pentru a fi frumoase și drăgăstoase, de bărbați femeilor, de copii mamelor, bunicilor, rudelor, de fete și femei altor fete și femei. De remarcat, că în unele zone din Moldova și Transilvania este dăruit și bărbaților. Mărțișorul/Marțul/Mărţugul/Mărţiguşul tradițional este o amuletă alcătuită dintr-un bănuț de argint, prin care trece șnurul ale cărui culori simbolizează: albul – puritatea începutului, roșul – atribut al vitalității (sănătate, frumusețe sau iubire), dar și victoria Soarelui asupra frigului, care marchează renașterea naturii. Se poartă la mâna stângă sau în piept, aproape întreaga lună, după care se leagă de ramura înmugurită a unui pom roditor”.