Eveniment Humanitas: De la Porţile de Fier până la Muntele Athos în interbelic

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 15 septembrie 2016

Editura Humanitas vă aşteaptă joi, 22 septembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru lansarea cărţii „Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos“ de Patrick Leigh Fermor. La eveniment vor vorbi istoricul Georgeta Filitti, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu şi prof. univ. Mihaela Irimia, specialist în literatură şi cultură britanică. Dezbaterea va fi moderată de Marieva Ionescu, redactor Humanitas.

Accesul este gratuit și se face pe baza unei rezervări prealabile aici https://eventbook.ro/event/Drum-întrerupt-De-la-Porţile-de-Fier-până-la-Muntele-Athos

Sir PATRICK LEIGH FERMOR (11 februarie 1915–10 iunie 2011) este cel mai apreciat autor britanic de memorii de călătorie din secolul XX. S-a născut la Londra, dar a fost crescut de o familie din Northamptonshire, cunoscându-şi părinţii, care au plecat în India la scurt timp după naşterea sa, abia la vârsta de patru ani. Deşi era un elev de o inteligenţă sclipitoare, la optsprezece ani spiritul său nonconformist i-a adus exmatricularea de la King’s School, Canterbury, astfel că a continuat să înveţe pe cont propriu, citind literatură şi studiind operele autorilor antici şi istoria. Pe 8 decembrie 1933 a pornit într-o călătorie la pas prin Europa, de la De Hoek, Olanda, cu destinaţia Constantinopol, aventură pe care a povestit-o mai târziu într-o trilogie considerată capodopera sa. După ce a ajuns la Constantinopol, a continuat să călătorească prin Grecia, unde a luat parte la campania forţelor regaliste împotriva loviturii de stat din martie 1935. Tot în Grecia a cunoscut-o pe Bălaşa Cantacuzino, împreună cu care a locuit o vreme la Atena şi apoi la Băleni, Galaţi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat în Grecia continentală şi în Creta. A primit Ordinul pentru Distincţie în Serviciu şi Ordinul de Excelenţă al Imperiului Britanic.

În 1977, respectiv 1986, publică relatările primelor două părţi ale călătoriei de la optsprezece ani:

„A Time of Gifts. On Foot to Constantinople:From the Hook of Holland to the Middle Danube“ („Vremea darurilor. La pas spre Constantinopol:de la De Hoek, Olanda, până la Dunărea de mijloc“) şi „Between the Woods and the Water. On Foot to Constantinople:The Middle Danube to the Iron Gates“ („Între păduri şi ape. La pas spre Constantinopol:de la Dunărea de mijloc până la Porţile de Fier“, Humanitas 2016). Cea de-a treia parte a călătoriei este relatată într-un manuscris publicat abia postum:„The Broken Road. From the Iron Gates to Mount Athos“ („Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos“).

„Recursul la istorie lămureşte climatul balcanic, prea adesea învrăjbit, unde duşmănia, răzbunarea, neuitarea alternează cu împăcarea vremelnică, cu interacţiunea gastronomică ori cu strategia matrimonială. E anevoie de ales ce ne atrage mai mult:descrierea trufaşului Bucureşti interbelic, cu nota lui acuzat occidentală, satul bulgăresc rânduit între rigoare şi făţărnicie ori cosmopolitul Munte Athos, unde vieţuiesc călugări greci, ruşi şi români, într-o înţeleaptă detaşare de cele lumeşti.

Este o percepţie multisenzorială a omului din acest spațiu ce transformă naraţiunea lui PLF într-un ghid cu perspectivă inedită. Încerci să-i calci pe urme, căci Drum întrerupt rămâne o iniţiere desăvârşită în permanenţele spiritului balcanic. (Georgeta FILITTI)

Mai multe