Ediţii speciale de Ziua Naţională a Comemorării Holocaustului, joi, la TVRi

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 6 octombrie 2014

Joi, 9 octombrie, de-a lungul zilei, TVR Internaţional machează Ziua Holocaustului şi vă reaminteşte o lecţie cumplită a istoriei prin programe speciale.

Istoria ne este dascăl sever. Dacă nu-i vom învăţa bine lecţiile, vom repeta crime abominabile împotriva speciei umane. Al Doilea Război Mondial. Şase milioane de evrei omorâţi:bărbaţi, femei, copii-torturaţi, gazaţi, împuşcaţi, spânzuraţi.

Programul zilei pe scurt:

  • La ora 19:00, Irina Ifrimache vă invită la o plimbare prin Bucureştiul evreiesc.
  • De la 20:30, petreceţi o zi lumină în Ierusalim alături de Elena Dinu şi Titi Dincă.
  • Profesorii Adrian Cioroianu şi Liviu Rotman participă la dezbaterea moderată de Angela Avram la ora 22:00.
  • Iar de la 23:00, respectiv 23:30, vă invităm să cunoașteți doi supraviețuitori ai Holocaustului, Golda Solomon şi Andrei Călăraşu, portrete realizate de Roxana Gheorghe şi Dan Paul Ionescu.

Mai multe detalii despre fiecare moment în parte aflaţi mai jos:

Ierusalim-zi lumină

Ierusalim este oraşul sub zidurile căruia descifrăm patru milenii de istorie, oraşul care poartă atâtea şi atâtea nume, dar şi atâtea poveşti nescrise.

În 1953, printr-o hotărâre a Knesset-ului-parlamentul israelian-ia naştere Memorialul Victimelor Holocaustului, instituţie oficială a statului Israel, sub numele de Yad Vashem (ebraică:„monument și nume”)

Numele a fost ales după versetul biblic din Isaia 56, 5:„Le voi da în casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele un nume și un loc mai de preț decât fii și fiice;le voi da un nume veșnic și nepieritor“.

Pe muntele Sion se află un muzeu dedicat suferinţelor evreilor, unde sunt menţionate 2.000 de comunităţi evreieşti distruse şi este păstrată cenuşa din 36 de lagăre de concentrare naziste.

A 7986 sau... Golda Solomon

Destăinuirile unei supravieţuitoare

În ciuda tuturor metodelor de persecuţie, au existat oameni care au păstrat în suflet speranţa. Ea a fost cea care i-a însoţit şi i-a călauzit în momentele în care erau forţaţi să se despartă de fraţi, surori, sau mame.

S-a încercat o dezrădăcinare a evreilor, o moarte spirituală pe lângă cea trupească. Ei sunt cei care au fost minţiţi, umiliţi, terorizaţi, batjocoriţi, exterminaţi. Şi totuşi există supravieţuitori, există voci care condamnă, voci care nu ne lasă să uităm.

Atrocităţile pe care le-au trăit evreii în lagărele de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu mai sunt un secret pentru nimeni.

Puţinii supravieţuitori ai acelor vremuri tulburi încearcă să lase în urmă amintirile de coşmar adunate în anii în care au luptat să scape cu viaţă din lagărele de concentrare.

Este şi cazul doamnei Golda Solomon din Sighetu Marmaţiei, una dintre vecinele familiei lui Elie Wiesel.

“Oare cât trăiesc cocorii?”

Anul acesta s-au comemorat 73 de ani de la pogromul de la Iaşi. Ultimul supravieţuitor al „trenului morţii” Iaşi – Călăraşi a fost regizorul de film şi televiziune Andrei Călăraşu (Bernard Gropper).

A renăscut din cenuşa propriei familii şi a (re)devenit creatorul tonic şi pus pe şotii, realizând comedii care l-au pus uneori în antagonism cu regimul comunist. A părăsit România în 1965, şi a emigrat în Israel.

A revenit însă, asemeni păsărilor migratoare, în fiecare vară, în ţara în care s-a născut, a cunoscut tragedia, şi a reuşit s-o depăşească. Paradoxal, dar soţia sa, Coca, deşi născută la Iaşi, n-a fost niciodată la Călăraşi, şi alături de echipa de filmare retrăieşte momentele anului 1941, într-o călătorie a amintirilor, filmată în 2010.

Andrei Călăraşu s-a stins din viaţă anul acesta, la vârsta de 91 de ani.

Film selecţionat în sectiunea FIPATEL a Festivalului Internaţional de Programe Audiovizuale de la Biaritz

***

Ediţiile vor putea fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

-See more at:http://www.tvr.ro/editii-speciale-de-ziua-nationala-a-comemorarii-holocaustului-joi-la-tvr-i_9531.html#sthash.GQ3QlCtT.VtSBI3VF.dpuf 

Mai multe