Drumul Voievozilor a fost inaugurat

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 octombrie 2011

Inaugurarea proiectului "Drumul Voievozilor" a avut loc astâzi, la ora 10, la „Conacul Pană Filipescu” din localitatea Filipeştii de Târg. Proiectul are ca scop amenajarea unui traseu turistic şi cultural permanent, prin intermediul căruia oameni de cultură, artişti plastici şi turişti români şi străini, dar şi grupuri organizate de elevi să poată avea acces direct la patrimonial cultural din sudul judeţului Prahova.

„Drumul Voievozilor” străbate localităţile Ciorani, Drăgăneşti, Gherghiţa, Balta Doamnei, Gorgota, Tinosu, Brazi, Târgşoru Vechi, Ariceştii Rahtivani, Filipeştii de Târg, ieşind spre Târgovişte, si urmând cele mai importante zone în care au fost făcute descoperiri arheologice şi există monumente arhitecturale de interes naţional. Spre deosebire de „Drumul Vinului” şi „Drumul Fructelor”, care au ca dezvoltarea agroturismului în Prahova, acest proiect susţine începutul unei campanii de (re)cunoaştere a istoriei acestor ţinuturi, prin organizarea unei rute de turism cultural şi istoric.

Monumente arhitecturale precum biserica lui Matei Basarab şi curtea domnească de la Gherghiţa, castelul boierilor Cocoraşcu din Cocorăştii Colţ, Conacul Pană Filipescu de la Filipeştii de Târg vor fi promovate prin includerea lor pe „Drumul Voievozilor”.

Obiective

Localităţile integrate pe "Drumul Voievozilor" au avantajul de a deţine pe teritoriul lor importante puncte de atracţie pentru iubitorii de istorie şi artă. La Targşoru Vechi, Măneşti, Brazi, Balta Doamnei, Lacu Turcului, Drăgăneşti şi Gherghiţa s-au descoperit mai multe resturi de unelte şi obiecte de ceramică specifice perioadei neolitice, iar la Măneşti-unelte din metal. La Tinosu, cultura materiala geto-dacica a fost scoasă la iveală de existenţa unei cetăţi datând din secolele III-I î.Hr. Rezervaţia arheologică Targşoru Vechi, situată la circa 10 km vest-sud-vest de Ploieşti, se plasează, prin importanţa monumentelor de pe cuprinsul său, alături de binecunoscutele rezervaţii arheologice de la Histria, Sarmizegetusa Regia, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, iar pentru Muntenia este singurul obiectiv din această categorie. La Gherghiţa, Matei Basarab (1632-1654) a ridicat o biserică, valoros monument de arhitectură. Constantin Cantacuzino, marele postelnic, a construit cel mai vechi palat de pe meleagurile prahovene-la Filipeştii de Târg, construit în anii 1635-1641, pe malul drept al Prahovei. Conacul Manestilor din comuna Manesti, construit de boierii Manesti in secolul al XVII-lea, transpune vizitatorii în urma cu patru secole. Locuitorii din zona spun ca imobilul ar fi, uneori, vizitat de spiritele celor care si-au petrecut o mare parte din viata aici.

Programe

Preocuparea pentru modernizarea infrastructurii pe acest traseu reprezinta, pentru actuala conducere a Consiliului Judetean Prahova, o prioritate, ca si in cazul Drumului Vinului si al Drumului Fructelor. Astfel, la Ciorani au fost introduse sisteme de alimentare cu apa si gaz metan, fapt ce a condus in scurt timp la o dezvoltare spectaculoasa a localitatii. Lucrarile de introducere a gazului metan s-au incheiat si in comuna Draganesti si la Cocorastii Colt. La Draganesti, pe un Program SAPARD, va fi asigurata asfaltarea strazilor. In viitor, programul de dezvoltare prevede introducerea concomitenta a apei si gazului metan in toate localitatile de pe acest traseu, urmand ca si asfaltarea acestor localitati sa se faca dupa modelul comunei Brazi. Prin Programul SAPARD, masura 1.1., se vor amplasa, in comuna Balta Doamnei, IMM-uri care sa prelucreze produsele agricole, si nu numai, cu sprijinul direct al Consiliului Judetean Prahova. Prin DRUMUL VOIEVOZILOR, turismul cultural si istoric renaste in judetul Prahova. Este inca o dovada a faptului ca o conducere competenta poate aduce prosperitatea locurilor si oamenilor.

Mai multe