Distrugerea României agrare

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 15 martie 2016

Cel mai bun volum despre istoria colectivizării din România a fost scris de două cercetătoare din Statele Unite ale Americii. Gail Kligman și Katherine Verdery, specialiste în istoria Europei de Est, au publicat în urmă cu cinci ani acest volum, tradus și publicat acum de Editura Polirom. Țăranii sub asediu este cea mai cuprinzătoare lucrare despre colectivizarea forțată a agriculturii din România, un fenomen esențial în crearea partidului-stat și întărirea regimului comunist.

În România, colectivizarea s-a făcut într-o manieră atât de brutală încât nu poate fi comparată decât cu cea din Uniunea Sovietică. Zdruncinând viața rurală dintr-o țară predominant agrară, acest proces a distrus satul românesc și, odată cu el, sute de ani de tradiții. Totul, în numele luptei de clasă și al instaurării unei lumi „mai drepte”. În fapt, colectivizarea i-a făcut pe oameni egali doar în fața violenței statului, care n-a ezitat să trimită țăranii la închisoare – sau la moarte – atunci când s-au împotrivit răpirii avutului lor. 

Destinat mai degrabă specialiștilor, acest volum merită totuși citit și de către publicul doritor să cunoască mai bine istoria recentă a României și fenomenul dispariției satului tradițional.

Țăranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii din România (1949-1962)

Autori:Gail Kligman, Katherine Verdery

Editura Polirom;număr pagini:488;preț:49, 95 lei

Mai multe