Despre moartea lui Stalin, cu instrumentele comediei

Controversă, caricatură, cabaret. Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine filmul lui Armando Iannucci. Bazată pe romanul grafic "La mort de Staline" a lui Fabien Nury, pelicula este un adevărat ospăț burlesc, jucat în toate accentele limbii engleze. 

Trebuie spus din capul locului că producția nu este o sursă istorică – și nici nu s-a dorit să fie – dar aduce publicului ceva din realitatea rusă de la mijlocul secolului XX. Trecând de comic și absurd, Moartea lui Stalin confirmă portretul politicianului din spatele scenei, pe care oamenii numai şi-l imaginează.  

Este Moscova lui 1953. Liderul Uniunii Sovietice, Iosif Stalin, ascultă la radio o simfonie de-a lui Mozart. Impresionat, dă peste cap întregul program radiofonic, căci el dorește înregistrarea concertului. Nu contează ce, nu contează cum sau cine; contează numai ca dorința lui Stalin – indiferent de cât de absurdă e – să fie îndeplinită. Acesta este singurul moment al filmului care prezintă o frântură din viaţa lui Stalin – restul peliculei este o frescă satirică a comunismului din interior, care se învârte în jurul morții liderului. Marile nume ale Rusiei comuniste intră în scenă pentru a-i lua locul, dar parcă niciunul nu îndrăznește să o facă pe deplin, ca și cum puterea fostului sovietic s-ar întinde şi dincolo de moarte.

Funeraliile „Părintelui Națiunii” sunt de fapt o comedie dinamică, o ocazie perfectă de a schița sarcastic, în fiecare personaj, trăsături specifice stalinistului absolut. Îi avem pe cei doi rivali: Nikita Hrușciov și Lavrenti Beria, aflați în umbra lui Stalin, adepți ai comunismului servilist necondiționat. Apoi apar cele două marionete indispensabile Panteonului totalitar rus: Georgi Malenkov și Viaceslav Molotov. Tabloul este complet cu doi dintre copiii săi: tânărul Vasili – mereu îmbibat cu vodcă, și Svetlana, cea care a dus mai departe paranoia comunistă.

Filmul Moartea lui Stalin a creat deja mare vâlvă în întrega lume. Catalogat drept o ofensă adusă poporului rus, a fost interzis în Rusia și în alte câteva țări ex-sovietice. În România, cei care doresc să privească istoria dintr-o altă perspectivă, comică și mai detașată, pot viziona acum Moartea lui Stalin; pelicula rulează deja în cinematografele din toată țara.

Mai multe