Descifrând moştenirea dacică

Muzeul Naţional de Istorie a României, Bucureşti, România, Kogainon Films Boston, Massachusetts, SUA şi National Geographic România au plăcerea să anunţe evenimentul intitulat “Descifrând moştenirea dacică”, ce va avea loc miercuri, 24 octombrie a.c. la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, începând cu ora 16.50, în Holul Central.

Acţiunea structurată în jurul proiecţiei filmului documentar “Decoding Dacia”, va cuprinde şi o conferinţă de presă şi conferinţa publică “Recuperarea moştenirii dacice-brăţările regale de aur de la Sarmizegetusa Regia”, susţinută de Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Conferinţa de presă programată în intervalul orar 16.50-17.20, va fi susţinută de domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României şi invitaţii domniei sale, domnul Dan Dimăncescu, Consul Onorific al României la Boston, Massachusetts, SUA şi domnul Cristian Lascu, Editor Şef National Geographic România.

Proiecţia filmului documentar “Decoding Dacia”, al cărui producător este domnul Dan Dimăncescu, Preşedinte al Kogainon Films Boston şi Consul Onorific al României la Boston, va începe la ora 18:00 şi va dura 50 de minute.

Începând cu ora 19:00, Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, renumit numismat şi arheolog, va susţine Conferinţa publică “Recuperarea moştenirii dacice-brăţările regale de aur de la Sarmizegetusa-Regia”.

Conferinţa va încerca să prezinte unui public divers o primă reconstituire a circumstanţelor în care au fost scoase la iveală aceste brăţări prin acţiunea unor grupuri organizate de braconieri arheologici, cum a avut loc scoaterea lor ilegală din ţară şi vânzarea pe piaţa internaţională de antichităţi, precum şi despre procesul complicat de recuperare a lor de către organele judiciare româneşti. Conferinţa va aduce, de asemenea, date privind expertizele care au fost efectuate asupra lor după repatrierea lor, precum şi despre cercetările menite să descifreze semnificaţia acestor descoperiri de excepţie, în contextul civilizaţiei dacice.

Filmul documentar, de 50 mm, “Decoding Dacia/Să descifrăm misterele Daciei”, realizat de “Kogainon Films” în Boston, Massachusetts, a avut premiera la Florenţa, Italia, în luna august 2012 şi pe data de 24 septembrie la Bucureşti, România, la Ambasada Statelor Unite ale Americii. Pe data de 20 octombrie va fi prezentat la Festivalul de Film de la Sibiu, iar pe 24 octombrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României. Pe 1 decembrie 2012 este programat a fi prezentat în premieră televizată la Televiziunea Română.

Filmul explorează moştenirea Regatului dacic “din vechime, până în prezent”, din perspectiva invaziei şi cuceririi romane din perioada 101 – 106 d.Hr. Tot materialul folosit în film este original. Sunt prezentate, într-o formă deosebit de detaliată 3D digital, în special reconstrucţiile cetăţilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunăre, precum şi Forului şi Columnei lui Traian de la Roma. Deosebit de importantă pentru film este contribuţia binecunoscutului artist Radu Oltean, care a realizat ilustraţii originale, care redau reconstituirea bătăliilor dintre daci şi romani. Turnat ca cel de-al treilea documentar dintr-o serie numită “ România în război”, această producţie a fost lansată în ianuarie 2011 de către Nicholas Dimăncescu, fiul domnului Dan Dimăncescu, Consul Onorific al României la Boston, Massachusetts, SUA şi producătorul documentarului. În acelaşi an, în mai, Nicholas a murit, în mod tragic, căzând de pe o stâncă înaltă în timp ce filma deasupra peşterii Cioclovina. Inspiraţi de pasiunea lui de a explora rădăcinile sale româneşti, membri ai familiei şi colegi de la compania de film au hotărât să-i termine filmul. Între filmele anterioare, regizate de Nicholas Dimăncescu, s-au numărat “Cota 789”, despre amintirile bunicului său, participant la Primul război mondial şi “Cavalerii cerului”, despre raidurile americanilor deasupra Bucureştiului. Despre ambele filme au apărut articole în revista “National Geographic” şi au fost prezentate şi la TVR 1. 

“Am fost aproape de el în interesul pentru filmarea peisajelor cu zone accidentate din Munţii Carpaţi şi a oamenilor care încă le mai populează, zone cândva locuite de daci”, spune tatăl său şi producătorul Dan Dimăncescu. “O mare parte din munca noastră s-a concentrat asupra filmărilor la sol şi aeriene la Sarmizegetusa şi Porţile de Fier. Această abordare dă viaţă moştenirii antice încadrată în peisajul contemporan”.

Acest film a fost terminat cu ajutorul experţilor americani şi români în arheologie şi istorie. A fost programat să coincidă cu aniversarea împlinirii a 1900 de ani de la inaugurarea Forumului lui Traian la Roma în 112 d.Hr. şi a Columnei lui Traian, un an mai târziu. Atât Forumul, cât şi Columna au fost construite cu ceea ce a fost luat, ca pradă de război, după cucerirea Daciei.

Ca o coincidenţă, BBC a prezentat în premieră, în septembrie, un film despre frontierele Imperiului Roman, focalizându-se asupra Sarmizegetusei, ca unul dintre cele cinci locuri deosebit de importante pentru a înţelege evoluţia limesului roman. De curând, Domnul Ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional Puiu Haşotti a anunţat finanţarea eforturilor direcţionate spre cercetarea şi restaurarea sanctuarului şi cetăţii dacice.

Prezentarea de la Bucureşti este găzduită de domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, în prezenţa domnilor Dan Dimăncescu şi Cristian Lascu.

Cu această ocazie, la ora 17:30, Muzeului Naţional de Istorie a României va deschide o micro-expoziţie cu piese excepţionale din patrimoniul său, cuprinzând tezaure dacice din aur şi argint, unelte, arme, ceramică, precum şi obiecte provenite din importurile greceşti şi romane în Dacia, armament roman din timpul celor două războaie daco-romane din 101-102, respectiv 105-106, monede şi bijuterii etc. Printre exponatele din cadrul acestei micro-expoziţii se numără câteva brăţări dacice din aur, două scuturi dacice, precum şi stateri de aur de tip Koson. De asemenea, vor fi expuse drahme de argint de tip Koson, un tip monetar dacic descoperit recent. Expoziţia prilejuită de evenimentul “Descifrând moştenirea dacică”, numărându-se printre rarele ocazii în care aceste piese sunt expuse public. Toate aceste obiecte au fost recent recuperate, alăturându-se, în ultimii 2-3 ani, celorlalte piese din patrimoniul muzeului.

Decorul va fi asigurat de lucrări ale apreciatului artist Radu Oltean (http://art-historia.blogspot.ro/) şi fotografii cu statui de daci obţinute prin amabilitatea domnului prof. dr. Leonard Velcescu, cercetător şi istoric (http://statuidedaci.ro/ro/).

Accesul la eveniment se face pe bază de invitaţie şi, în cazul reprezentanţilor mass media, prin prezentarea legitimaţiei de presă, vizată pe anul în curs, după ce în prealabil s-au acreditat la Departamentul PR al MNIR.

Formularul de acreditare, precum şi mai multe informaţii despre acreditarea presei sunt disponibile pe site-ul Muzeului Naţional de Istorie a României, la adresa: http://www.mnir.ro/evenimente-si-contact-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/anunturi/item/294-acreditare-presa-formular-si-regulament-eveniment-descifrand-mostenirea-dacica.

Mai multe