DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în noiembrie - decembrie 2020

📁 Recomandări de film
🗓️ 14 noiembrie 2020

Antieroii  

Online pe Netflix 

Sunt cei care s-au ridicat din noroi. Sunt cei care au crezut că Roma nu este invincibilă. Sunt cei care nu și-au trădat neamul. Suntem în anul 9 d.Hr. și zilele romanilor sunt numărate. Triburile germanice s-au unit pentru a învinge marele Imperiu Roman. Primul sezon al seriei Barbarii ne duce în zilele când se făcea numărătoarea inversă până la „Dezastrul Varian” sau Bătălia din Pădurea Teutoburgică.  


Deși serialul prezintă zilele când barbarii pregăteau sfârșitul marilor cuceritori romani, găsim în mijlocul acțiunii și o dramă personală. Este vorba despre Arminus, un soldat barbar care luptă în armata romană după ce a fost oferit tribut de către familia sa. Vremurile pe care le trăiește îi creează un conflict interior, iar decizia pe care o ia va influența considerabil rezultatul confruntării. O eroină clară a evenimentului este Thusnelda, prințesă a tribului ei, care nu avea nicio îndoială cu privire la ce trebuia să facă: învingerea dușmanului.  

Deși este și cu o jumătate de pas în ficțiune (ca orice producție istorică), serialul Barbarii încearcă să păstreze pe cât de mult autenticitatea. Unul dintre amănuntele care cuceresc publicul este limba folosită: pentru barbari avem dialectele germanice ale vremii, iar pentru romani, limba latină.  

Cuvintele și necuvintele

Online pe HBO GO 

Aşa cum arată şi titlul, filmul Hemingway & Gellhorn redă povestea de dragoste pasională și căsnicia tumultuoasă dintre celebrul scriitor american Ernest Hemingway (interpretat de Clive Owen) și jurnalista de război Martha Gellhorn (interpretată de Nicole Kidman). Celebritatea lor individuală i-a făcut să fie unul dintre cele mai iubite cupluri, lucru care le-a deschis multe uși: cercurile sociale înalte, aristocrația literaturii mondiale, Hollywood și chiar Casa Albă.  


Relația dintre cei doi este și mai interesant de urmărit, având în vedere că au fost martorii unor evenimente importante ale istoriei primei jumătăți a secolului XX, plus că dragostea lor s-a consumat pe tărâmurile a șapte țări.  

Memoria albă a războiului 

Toscana, Italia, 1945. Cel de-al Doilea Război Mondial e pe sfârșite. O asistentă canadiană, pe nume Hana, se retrage la un spital din provincie, unde întâlnește un pacient misterios, care își pierduse întreaga identitate. În urma unui accident de avion, bărbatul rămăsese desfigurat și nici nu își mai amintea cine e. Oamenii spitalului îl numeau „pacientul englez” datorită accentului său. În momentul când instituția este evacuată, Hana decide că este prea periculos pentru omul traumatizat să părăsească locul, așa că cei doi sunt lăsați într-o mănăstire pentru a putea fi preluați mai târziu. Încet, încet, fata pune cap la cap frânturile de memorie pe care le mai avea pacientul, în tot acest timp creându-se o frumoasă poveste de dragoste. 


Filmul Pacientul englez este adaptarea romanului omonim scris de Michael Ondaatje în 1992. Pelicula care îi are în rolurile principale pe Ralph Fiennes și Juliette Binoche este o capodoperă, câștigând în 1996 nu mai puțin de nouă Premii Oscar.  

Cinemax 

Vineri, 20 noiembrie, ora 18:20 

Online pe HBO GO 


Istorie cu motoarele pornite 


Istoria s-a făcut (și) cu inovație și geniu, iar unul dintre exemplele cele mai bune le veți găsi în serialul Mașinile pe care s-a întemeiat lumea. Veți fi martorii transformării: un grup de ingineri rivali care au creat o revoluție în transporturi și au schimbat pentru totdeauna lumea. Ei au dezvoltat noi industrii și au adus o libertate pe care nimeni nu și-a imaginat-o vreodată înainte de nașterea mașinii. Explorați în acest serial peste un secol de inovare și descoperiți poveștile uneori dramatice din spatele celor mai mari nume din industria auto, ca Honda, Toyota, Mercedes, Ford, Porsche, Rolls. Le știți numele, dar încă nu le știți poveștile. 

HISTORY

Din 30 noiembrie, în fiecare luni, ora 22:00 


Doar legende? 


Lâna de aur? Atlantida? Secretele faraonilor? Sfântul Graal? Lumea istoriei este plină de comori misterioase despre care am auzit încă de mici sau măcar însoțindu-l pe Indiana Jones în aventurile sale. Iată că în seria de documentare Comori descifrate misterele unora dintre cele mai cunoscute bogății sunt puse pe tavă. În acest sezon sunt prezentate doar șase dintre ele, așa că ar fi bine să nu ratați niciun episod: Cahokia, cetatea secretă cu piramide a Americii; Manuscrisul de la Marea Moartă; orașul uitat al lui Pi-Ramses; mormântul faraonului Tutankhamon; Sfântul Potir; insula scufundată Atlantida.  

Viasat History 

Din 16 noiembrie, de luni până vineri, ora 21:05 

Straturi urbane 


Descoperim – alături de istoricul Simon Sebag Montefiore – una dintre cele mai elegante capitale ale lumii: Viena. Un oraș puternic influențat de istorie și de cei care i-au trecut pragul, un oraș modelat și remodelat de fiecare eveniment pe care l-a găzduit. Viena a devenit în timp un oraș format din două jumătăți distincte: reședință a împăraților romani și țintă a agresiunii otomane, dar și un loc care a încurajat dezvoltarea arhitecturii gotice și a muzicii baroce. Așadar, o urbe a conflictului și a culturii, deopotrivă – putem spune că în seria de documentare Viena: imperiu, dinastie și vis pornim pe urmele lui Hitler și Napoleon, dar și pe cele ale lui Mozart sau Beethoven.  

Viasat History 

Din 15 noiembrie, ora 22:00 

Acest text a apărut în numărul 226 al revistei Historia, disponibil în perioada 13 noiembrie - 14 decembrie 2020 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com

Mai multe