DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în decembrie 2020 - ianuarie 2021
007
Online pe HBO GO
Este, fără doar și poate, unul (dacă nu chiar cel mai) îndrăgit personaj masculin al tuturor timpurilor. Fie că a fost jucat de Sean Connery (1962-1967, 1971 și 1983), David Niven (1967), George Lazenby (1969), Roger Moore (1972-1985), Timothy Dalton (1986-1994), Pierce Brosnan (1994-2004) sau Daniel Craig (2005 până în prezent), este cel mai șarmant și cel mai misterios britanic. El este agentul de încredere al Reginei. El este Bond, James Bond.
Comandant al Marinei Regale Britanice, James Bond, cu numărul de cod 007, este un personaj care a văzut prima dată lumina tiparului în 1952, creat fiind de Ian Fleming. Sub semnătura autorului britanic, povestea agentului secret s-a aflat în centrul a douăsprezece romane și în două colecții de proză scurtă, continuând apoi și sub numele altor scriitori – ultimul roman, Forever and a day, a apărut în 2018. Ca personaj de film, misterul a preluat conducerea încă de la început: Bond, comandant trecut în rezervă, era acum membru de bază al MI6.
Seria James Bond reprezintă mai mult decât aventurile unui agent secret. La fel de așteptate și de importante sunt și personajele M (șeful MI6, interpretat magnific de doar patru actori în toată seria: Bernard Lee, Robert Brown, Judi Dench și Ralph Fiennes) și Miss Moneypenny – mereu secretara de încredere a lui M, dar nu mereu o Bond Girl. Iar coloana sonoră – un deliciu.
Moș Crăciun x 2
Online pe Netflix
Crăciunul putea fi anulat. Și nu doar o dată, ci de două ori. Avem la mijloc ori niște copii ștrengari care voiau doar să îl vadă pe Moș Crăciun în acțiune, ori un elf rău-voitor și gelos. Cele două părți ale filmului The Christmas Chronicles (trad. Cronicile Crăciunului) au în prim-plan un Moș Crăciun charismatic, energic și glumeț – și cum să fie altfel când e jucat de celebrul Kurt Russell? Dacă primul film își are acțiunea în Lowell, Massachusetts – şi, de fapt, în întreaga lume, căci pericolul ca jumătate din copiii de pe glob să nu primească nimic de Crăciun era mare –, cel de-al doilea film ne poartă tocmaaai până la Polul Nord, unde, surpriză!, o întâlnim și pe încântătoarea soție a Moșului.
Chiar dacă, pentru unii iubitori de film, peliculele cu Moș Crăciun nu fac altceva decât să pună în mişcare numeroase clișee, adevărul e că ele există (şi) pentru a ne aminti că nu doar de Crăciun trebuie să fim mai buni; dar că sărbătoarea aceasta mare e un moment oportun pentru a începe.
Atlasul locurilor blestemate
Autorul și exploratorul Sam Sheridan călătorește pe glob în căutarea locurilor asupra cărora plutesc blestemele cele mai vechi ale omenirii. El cercetează istoria bântuită şi folclorul fascinant ale fiecărui astfel de loc, folosește ultimele descoperiri științifice pentru a lămuri pericolele blestemului și pictează un portret revelator al unui loc condamnat, dar și al oamenilor care trăiesc acolo.
Cine nu a auzit de Atlantida, orașul despre care Platon spune că a fost blestemat de zei și înghițit de ape în urmă cu 12.000 de ani? Sau de Triunghiul Bermudelor, locul misterios de lângă coasta de est a Americii, unde dispar fără urmă avioane și nave? Dar pe lista lui Sam Sheridan se află și un blestem... mioritic. Să fie, până la urmă, vreo explicație rezonabilă pentru a face legătura între Dracula şi Vlad Țepeș, conducătorul aspru al Țării Românești din secolul al XV-lea? Despre toate acestea, în documentarul Atlasul locurilor blestemate.
National Geographic
Din 20 decembrie, în fiecare duminică
Ora 21:00
An nou, mistere vechi
Au trecut 75 de ani de la încheierea ultimei mari conflagrații mondiale, iar în urma sa au rămas numeroase mistere nedescifrate. Cum au reușit naziștii să declanșeze uriașul cataclism care a fost Al Doilea Război Mondial, deși aveau prea puține resurse financiare și o economie slăbită? E adevărat că Albert, fratele lui Hermann Goering, era antinazist? Și, în contextul în care oboseala din tranșee și sindromul de stres posttraumatic făceau ravagii în rândurile trupelor din ambele tabere, ce rol au jucat drogurile în derularea celui de-al Doilea Război Mondial? În prima săptămână din an puteți viziona o serie de documentare menite să facă lumină în chestiuni controversate: Economia nazistă: bani pătați de sânge, Drogurile din tranșee, Fratele lui Goering, Strict secret: o poveste atomică.
Viasat History
Din 4 ianuarie 2021, ora 22:00
De luni până vineri
Legendarii vikingi
În urmă cu 40 de ani, într-o localitate din inima Angliei a fost făcută o descoperire macabră: aproape 300 de schelete au fost găsite într-o groapă comună, dar până acum specialiștii nu au reușit să stabilească cine erau cei găsiţi. Bio-arheologul Cat Jarman consideră că osemintele sunt rămășițe ale „Marii oști vikinge" – o legendară oaste vikingă care a invadat Anglia în secolul al IX-lea d.Hr., dar a rămas de multă vreme pierdută pentru istorie. Folosind cele mai recente tehnici şi metode, echipa de arheologi scoate la lumină povești extraordinare de pe câmpul de luptă, inclusiv dovezi care arată că unii dintre războinici erau femei.
Viasat History
Marți, 12 ianuarie 2021
Ora 23:00
Top secret
În timp ce o mare parte din istoria Americii este cunoscută lumii întregi, există o altă istorie mai profundă care rezistă în umbră, nedescifrată. Poveștile și locurile învăluite în secret și ascunse publicului sunt aduse acum în lumina reflectoarelor. Fiecare episod de două ore oferă spectatorilor acces desecretizat în unele dintre cele mai cunoscute locații și organizații din America. E suficient să spunem că sezonul trecut, seria Statele Unite ale Americii. Cartea Secretelor a invitat telespectatorul în interiorul Pentagonului, Zonei 51, al FBI și chiar în Casa Albă.
HISTORY
Din 15 decembrie, în fiecare marți
Ora 21:00