De văzut la cinema și online, în luna ianuarie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2022

Anul începe cu filme și documentare istorice la cinema și, în special, online. Iată recomandările redacției „Historia” pentru luna ianuarie.

O Românie la scară mică

LA CINEMA | DIN 21 IANUARIE

O casă ridicată în 1925 rezistă istoriei agitate dintr-o țară est-europeană, fiind martora vremurilor, dar și un spațiu care găzduiește destine și vieți omenești. Azi, îi vedem pe locatarii săi (din trei familii diferite) fiind distruși de decizia mafioților locali de a demola clădirea. Casa este, de fapt, o Românie la scară mică: asistăm la lupte, abandonuri, trădări și alianțe care se fac pentru atingerea scopurilor imediate. O întreagă clasă socială (aristocrația) este desființată și dată uitării. Într-un final, totul se duce de râpă, iar „viitorul” invadează valorile trecutului, aruncându-le în aer. Ceea ce rămâne e doar strălucirea puterii, cu prețul pierderilor umane.

Regizat de Ovidiu Georgescu, „Dirijorul tăcerilor” îi are în distribuție pe Vlad Zamfirescu, Cristina Deleanu, Adrian Titieni, Andrei Aradits și Maia Morgenstern.

Asaltul Capitoliului

ONLINE PE HBO GO

Documentarul e o cronică captivantă a asaltului asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie 2021, când mii de cetățeni americani s-au adunat în Washington D.C. ca să protesteze faţă de alegerile prezidențiale din 2020, mulți cu intenția de a întrerupe certificarea președinției lui Joe Biden. 

Producția „Patru ore la Capitoliu” conține imagini exclusive și relatări de la deputați, angajați, polițiști, dar și de la protestatarii și huliganii care au luat cu asalt clădirea Capitoliului. Filmul detaliază modul în care violența a escaladat rapid (forțele de securitate de la Capitoliu au fost depășite numeric și copleșite de manifestanți) și evidențiază confruntarea cu mize mari dintre poliție și huligani.

Ultimele zile ale Uniunii Sovietice

ONLINE PE HBO GO

Membrii familiei Tarkkinen sunt excentrici și trăiesc în Uniunea Sovietică. Ei sunt finlandezi ingrieni (cea mai mare minoritate vorbitoare de finlandeză din Rusia modernă) și trăiesc într-o zonă ce a fost rusificată în întregime după Al Doilea Război Mondial. Johannes crește cu doi bunici, în orașul închis Leningrad 3, în timp ce mama lui absentă se întoarce, ocazional, de la muncă din Finlanda, aducându-i obiecte mult-dorite din Occident. Lăsat deseori pe cont propriu, Johannes dă de necazuri și se îndrăgostește de prietena lui, Vera. Dar Uniunea Sovietică se prăbușește, iar drumurile spre libertate și Occident se deschid. Acesta e începutul unei călătorii epice în familie, care îi duce în Tallinn, Estonia.

Comedia „La revedere, Uniunea Sovietică!” se bazează pe amintirile din copilărie ale regizorului, Lauri Randla.

Povești adevărate

ONLINE PE NETFLIX

Poveștile unei generații cu Papa Francisc este un miniserial documentar în care oameni excepționali de peste 70 de ani ne relatează lecții de viață și alegeri importante din traseele lor existențiale remarcabile. Unul dintre ei este Papa Francisc. 

În primul episod, regizorul Martin Scorsese, antropologul Jane Goodall și alții povestesc despre puterea iubirii și despre legăturile profunde care le-au modelat viața.

Articolul a fost publicat în numărul 240 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 17 ianuarie - 14 februarie, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum

Mai multe