De văzut la cinema în luna octombrie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 17 octombrie 2022

Vremea se răcește, așa că urmează o perioadă perfectă pentru citit și văzut filme, acasă sau la cinema. Iată recomandările redacției pentru octombrie și început de noiembrie:

Domnitorul ceh

Filmul Invincibilul spune povestea domnitorului ceh Jan Žižka (aprox. 1360-1424), care a condus aripa militară a adepților gânditorului religios și reformatorului Bisericii Catolice Jan Hus, pe așa-numiții husiți. Žižka este considerat o figură foarte importantă în istoria cehă și a statului ceh.

Din distribuție fac parte Michael Caine, Ben Foster și Sophie Lowe.

O comedie neaoșă

Mircea, un tânăr de 30 de ani din Gherla, pică un examen de magistratură la București și este nevoit să se întoarcă acasă și să locuiască cu părinții. Forțat de împrejurări, se angajează la un baron local care deține o firmă de salubritate, dar lucrurile se complică atunci când ajunge să lucreze pentru soția șefului.

Mirciulică îi are în distribuție pe Mircea Popa, Elena Ivanca, Denisa Vlad, Elena Moldovan. 

Poveste cu spioni

1963, Budapesta. Ofițerul de securitate a statului András Jung (Zsolt Nagy) are o viață perfectă: trăiește fericit cu soția sa, Éva (Gabriella Hámori), iar singurul lucru care îi împiedică promovarea este un coleg competitiv, Kulcsár (Péter Scherer). Când legendarul spion Pál Markó (János Kulka) apare din trecut în legătură cu un caz nerezolvat, începe un duel fără milă, în care nimeni și nimic nu este ceea ce pare, iar un singur gest uman te poate costa viața.

Filmul Jocul este regizat de Péter Fazakas. 

Ion Creangă, în viziune horror

 DIN 28 OCTOMBRIE

În România rurală a secolului al XIX-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii (Maia Morgenstern) este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărata natură sadică (Marius Bodochi).

Bazat pe una dintre cele mai cunoscute povești româneşti, filmul Capra cu trei iezi prezintă publicului o nouă perspectivă, prin care arată imaginea reală a tragediei, dincolo de personificări și cântece vesele.

Inclusă în ciclul de învățământ primar la scurt timp după publicare și ilustrată în primele pagini ale Abecedarului din anii ‘70-‘90, povestea lui Ion Creangă este încă una dintre cele mai populare, dar și cele mai controversate, povești românești pentru copii. Filmul urmează îndeaproape firul narativ al textului, dezvoltând elementele subtile și păstrând, în mare parte, dialogul original.

Regizat de Victor Canache, Capra cu trei iezi este una dintre cele mai interesante producții românești lansate anul acesta, care a avut premiera internațională la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), pe 23 iunie.

România anilor ‘70DIN 4 NOIEMBRIE

În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, cei doi știu că trebuie să se despartă.

Însă nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

Filmul Metronom este regizat de Alexandru Belc.

Articolul a fost publicat în numărul 249 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 14 octombrie - 14 noiembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Mai multe