De văzut la cinema în luna februarie
Aveți dor de mers la cinema și nu știți ce să alegeți? Iată recomandările redacției pentru luna aceasta, care includ și filme premiate la Globurile de Aur.
Când prietenia se destramă
Plasat pe o insulă îndepărtată de pe coasta de vest a Irlandei, filmul Spiritele din Inisherin îi are în rolurile principale pe Colin Farrell și Brendan Gleeson, doi prieteni de o viață care se trezesc într-un impas atunci când unul dintre ei decide să încheie brusc relația pe care o au, cu consecințe alarmante pentru amândoi.
La Globurile de Aur de anul acesta, producția a primit premiul pentru „Cel mai bun scenariu”, iar Colin Farrell – pentru „Cel mai bun actor într-un film”.
O poveste adevărată despre rasism
Emmett Till s-a născut în 1941, într-o suburbie din Chicago. La 14 ani, aflat în vizită la rudele sale din Money, Mississippi, tânărul a fost acuzat că a flirtat cu Carolyn Bryant, o femeie albă care era casieră la un magazin alimentar.
Patru zile mai târziu, soțul femeii și fratele acestuia l-au răpit pe Till, l-au bătut, l-au torturat, apoi l-au împușcat în cap. Cei doi au fost judecați pentru omor, însă un juriu format doar din persoane albe i-a achitat. Evenimentul a galvanizat mișcarea emergentă pentru drepturile civile.
Drama biografică Till o are în prim-plan pe mama băiatului, care a jurat să aducă la lumină rasismul din spatele atacului, dar și să-i ducă în fața justiției pe cei implicați.
Pe vremea lui Shakespeare
Filmul În umbra lui Shakespeare, regizat de Tárkányi János, după un scenariu scris de un băimărean, Walter Übelhart, captivează spectatorul încă de la primele minute. Prin acțiunea derulată în două planuri, suntem cufundați în culoarele timpului până acum 400 de ani, unde ni se dezvăluie un personaj din Baia Mare care a preferat să rămână discret, Johannes Banfi Hunyades.
El se afirmă în cercurile alese din Londra, ajungând, se pare, apropiat al marelui William Shakespeare, căruia nu doar i-ar fi sugerat teme devenite celebre în timp, ci i-ar fi oferit chiar texte, el alegând să rămână în umbră.
Spectatorul va identifica ușor cele două planuri: pe de o parte, suntem transpuși în circuitul științific și cultural european, iar pe de alta, asistăm la încercările insistente ale scenaristului de a identifica în Baia Mare de azi dovezile unui trecut fabulos.
Dragoste în Anglia anilor '80
DIN 24 FEBRUARIE
Imperiul luminii este o poveste de dragoste plasată în interiorul și în jurul unui vechi și frumos cinematograf aflat într-un oraș de pe coasta de est a Angliei anilor ’80.
Scris și regizat de Sam Mendes, îi are în distribuție pe Olivia Colman, Colin Firth, Toby Jones, Sara Stewart, Tom Brooke. Olivia Colman a fost nominalizată la premiile Globurile de Aur de anul acesta, la categoria „Cea mai bună actriță”.
Textul a fost publicat în numărul 253 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 februarie - 14 martie, și în format digital pe platforma paydemic.