De văzut în luna aprilie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2024

Nu știți ce să alegeți din sumedenia de filme și documentare care sunt la cinema și la TV? Iată recomandările redacției pentru luna aprilie:

Un artist controversat

La cinema 

Născut în 1955 în Statele Unite, Jeff Koons este considerat unul dintre cei mai influenți, populari și controversați artiști din ultimii 30 de ani, care transformă obiectele de zi cu zi, produse în masă, în forme de artă. „El a schimbat modul în care oamenii se raportează la sculptură”, spun unii criticii de artă. Alții consideră că lucrările sale sunt kitsch și sunt promovate exagerat de mult.

Cert este că, în 2019, sculptura în oțel denumită „Iepurele” s-a vândut la licitație pentru suma de 91,1 milioane de dolari. Documentarul Jeff Koons: Portretul unei vieți include interviuri cu artistul și cu oamenii apropiați.

Anii ’20 ai Belgradului

La cinema 

Belgradul în nebunii ani ’20, cel al ragtime-ului, al jazzului și al Charlestonului, al automobilelor, aeroplanelor și al revoluției sexuale. O poveste despre o generație care a supraviețuit ororilor Primului Război Mondial, dar și despre intelectualii liber-cugetători care au încercat să aducă spiritul avangardei în Balcani.

Povestea din Marele jaf al tramvaiului se desfășoară pe fundalul flamboaiant al anilor '20, al Pride Parade și al complotului comunist, într-o vreme în care Belgradul era numit „Parisul Balcanilor”.

Mr. Nice’n'Nasty

LA CINEMA | DIN 19 APRILIE

1972 a fost un an esențial pentru Ilie Năstase: a câștigat primul său US Open și a ajuns în finala Cupei Davis și a Wimbledonului, devenind primul jucător din istorie clasat în fruntea clasamentului ATP. Prin imagini de arhivă și interviuri exclusive cu nume mari din lumea sportivă, documentarul explorează momentele de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra tenisului.

Fermecător și generos, dar în egală măsură provocator și excentric, Mr. Nice'n'Nasty a scurtcircuitat standardele rigide după care funcționa sportul alb în anii '70, devenind primul său rockstar autentic. Producția Nasty are trei regizori: Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu și Tudor Giurgiu.

Rețeaua antisocială

ONLINE | PE NETFLIX

Rețeaua antisocială: De la meme la haos este un documentar despre 4Chan.org, un site web lansat în 2003 unde tinerii postează fără cenzură sau restricții, și care a devenit punctul central al unor mișcări socio-culturale de mare amploare.

Producția prezintă cum au apărut aceste mișcări, care este nemulțumirea tinerilor și de ce internetul a schimbat modul de comunicare pentru totdeauna.

Top Guns

Viasat Explore | 18 și 25 aprilie, la ora 23:00

Seria în șase părți Top Guns: Baza militară RAF prezintă operațiunile de zi cu zi ale uneia dintre cele mai aglomerate stații ale Forțelor Aeriene Britanice, RAF Lossiemouth din Moray, din nord-estul Scoției. Aceasta este una dintre cele două stații de alertă cu reacție rapidă (QRA) din Marea Britanie, care au capacitatea de a lansa avioane de luptă în doar câteva momente, pentru a răspunde la potențialele amenințări la adresa spațiului aerian britanic.

Suntem invitația să urmărim echipa Lossie în timp ce desfășoară acțiuni în Estonia în cadrul Operațiunii Azotize și pe RAF Akrotiri în cadrul Operațiunii Shader. Documentarul pătrunde dincolo de manevrele aeriene și de tehnologia de ultimă oră, ajungând la eforturile de colaborare ale Royal Air Force cu aliații și partenerii săi.

Odată cu invazia rusă din Ucraina în 2022, RAF și-a intensificat activitatea de instrucție pentru situația în care războiul ar escalada. Echipa are întâlniri în fiecare săptămână, toate escadrilele fiind conștiente de responsabilitățile lor.

Curiozitățile din deșerturile planetei

History Channel | Premiera luni, 29 aprilie, la ora 22:00

Deșerturile sunt adesea lăsate în plan secundar atunci când vine vorba de schimbările climatice, însă, pe măsură ce temperaturile globale cresc, acestea se numără printre cele mai vulnerabile locuri de pe planetă.

Furtunile de nisip violente și eroziunea își fac tot mai simțită prezența, remodelând regiunile aride ale pământului, iar odată cu acestea, se fac descoperiri uimitoare. De la orașe antice pierdute la formațiuni geologice misterioase, Mistere în nisip examinează curiozități extraordinare ascunse cândva în deșerturile planetei.

Submarine pierdute

History Channel | Premiera luni, 29 aprilie, la ora 21:00

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, naziștii au furat miliarde de dolari în aur, bijuterii și obiecte de artă. În efortul de a păstra cât mai multe comori în ciuda pierderii războiului, au împrăștiat bunurile valoroase pe tot globul cu ajutorul submarinelor. Timp de aproape 80 de ani, submarinele încărcate cu comori au rămas în mormintele lor acvatice.

Celebrul vânător de comori Darrell Miklos pornește la drum pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea de o viață, aceea de a găsi submarinele dispărute. Fiecare episod de o oră din seria Submarinele pierdute ale naziștilor îi urmărește pe Darrell și pe echipa sa de experți în încercarea de a localiza și de a recupera comorile dispărute de pe fundul Mării Caraibilor.

Rezistența evreilor

Viasat History | sâmbătă, 20 aprilie, la ora 22:00

Chiar dacă am auzit de revolta din ghetoul din Varșovia, mulți dintre noi nu știm cât de răspândită a fost rezistența evreilor în fața actelor barbare ale naziștilor.

Documentarul Rezistența: Cei care au luptat contra naziștilor combate mitul pasivității evreiești, ilustrând prin imagini pline de forță revoltele din ghetouri mari sau mici, răzvrătirile din lagărele morții și rezistența celor care s-au refugiat în păduri ca să lupte cu arma în mână.

Acest text a fost publicat în numărul 267 al revistei „Historia” (revista:267), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 aprilie - 14 mai, și în format digital pe platforma Paydemic.

Mai multe