De văzut în februarie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 15 februarie 2024

Nu știți ce să alegeți din sumedenia de filme și documentare care sunt la cinema și la TV? Iată recomandările redacției pentru luna februarie:

Viața lângă Auschwitz

La cinema | DIN 16 FEBRUARIE

Comandantul de la Auschwitz, Rudolf Höss (Christian Friedel), și soția sa, Hedwig (Sandra Hüller), se străduiesc să își construiască o viață de vis pentru familia lor într-o casă cu grădină aflată chiar lângă lagăr. Höss îi scoate pe cei cinci copii ai săi la înot și pescuit, iar Hedwig își petrece mult timp îngrijind grădina. Slujitorii se ocupă de treburile casei, în timp ce bunurile prizonierilor sunt date familiei. Dincolo de zidul grădinii, se aud în permanență împușcături, strigăte și sunete de trenuri și cuptoare.

Höss aprobă proiectarea unui nou crematoriu, care devine în curând operațional… Filmul se bazează pe romanul cu același nume al lui Martin Amis, din 2014, și este inspirat din viața reală a ofițerului nazist Rudolf Höss.

Producția Zona de interes are cinci nominalizări la premiile Oscar. 

Fascinantul Bob Marley

La cinema | DIN 16 FEBRUARIE

Bob Marley: One Love celebrează viața și muzica unei legende care a inspirat generații întregi prin mesajul său de dragoste și unitate. Pentru prima dată pe marele ecran este redată povestea despre depășirea adversității și despre culisele din spatele muzicii sale revoluționare.

Produs în parteneriat cu familia Marley, filmul îi are ca protagoniști pe Kingsley Ben-Adir în rolul lui Marley și pe Lashana Lynch în rolul soției sale, Rita.

În numele iubirii

La cinema | DIN 23 FEBRUARIE

Sfârșit de secol XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupte pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

Dar Jagna este îndrăgostită de Antek, fiul lui Boryna, și pentru a trăi această iubire tânăra va încălca toate regulile și standardele sociale ale vremii.

Drama istorică În numele pământului este un film de animație captivant, surprinzător din punct de vedere vizual.

Ce gândea Einstein?

ONLINE | PE NETFLIX

Ce s-a întâmplat după ce Einstein a fugit din Germania nazistă? În 1939, el a semnat o scrisoare a colegului său, fizicianul Leo Szilard, care a fost trimisă președintelui SUA Franklin D. Roosevelt.

Textul avertiza că Germania ar putea dezvolta bombe atomice și sugera ca SUA să înceapă propriul program nuclear. S-a zis, ani mai târziu, că Einstein a regretat semnarea scrisorii.

Folosind filmări de arhivă și declarațiile fizicianului, documentarul Einstein și bomba explorează mintea unui om chinuit.

Triunghiul Bermudelor

History Channel | lunea, la ora 21:00

Triunghiul Bermudelor: În ape blestemate urmărește o echipă de istorici și scafandri pasionați de epave de mare adâncime care investighează misterele Triunghiului Bermudelor și explică de ce sute de nave și avioane au dispărut fără urmă.

În fiecare episod echipa urmărește indiciile și investighează epave misterioase în speranța de a le identifica și de a închide cazul privind motivul dispariției lor.

În 2022, echipa serialului a ajuns pe prima pagină a ziarelor când a găsit un fragment din naveta spațială Challenger, care a explodat la scurt timp după lansare, în 1986, dezastrul având loc în afara Triunghiului Bermudelor.

Secretele sarcofagelor

Viasat History | premiera marți, 20 februarie, la ora 22:00 

Seria Mumiile: Noi dezvăluiri explorează câteva dintre misterele Egiptului Antic: sarcofage rămase fără niciun fel de inscripții, înmormântări neobișnuite, mumii desfigurate oribil și altele. Specialiștii caută mumia pierdută a celei mai mari regine a Egiptului Antic (faraonul-femeie Hatshepsut) și adevărul despre rămășițele șocante ale unei mumii vechi de 3000 ani, care pare să strige.

În plus, vor fi prezentate detalii despre viața și moartea unor faraoni ca Seqenenre Taa sau Ramses al V-lea și se va cerceta un exponat dintr-un muzeu al ciudățeniilor de la Cascada Niagara, care ar putea fi un faraon de mult pierdut, care a făcut parte din cea mai cunoscută dinastie a Egiptului Antic.

Duminici cu descoperiri

Viasat History | în fiecare duminică, la ora 22:00

Duminica putem să străbatem globul stând în fața televizorului și aflând lucruri noi despre o mulțime de evenimente ciudate din istoria omenirii.

Blocul tematic Duminici secrete ne arată o nouă porțiune din orașul italian Pompei (care ne dezvăluie cum trăiau unii dintre cei mai bogați, dar și cei mai săraci strămoși romani ai noștri), imagini de arhivă rare (care urmăresc pas cu pas episodul asasinării lui John F. Kennedy) și descoperiri recente (care demonstrează măiestria inginerilor din Egiptul Antic).

Balenele au avut picioare?

Viasat Nature | joi, 29 februarie, la ora 21:00

Urmărind balene în Republica Dominicană, Dr. Joy Reidenberg, specialist în anatomia balenelor, subliniază că aceste animale sunt perfect adaptate la viața din ocean, deși sunt mamifere care respiră aer... Deci cum au ajuns, de fapt, în ocean? Iată unul dintre cele mai mari mistere ale evoluției.

Programul Egipt: Valea secretă a balenelor ne invită să pornim, alături de palaeontologi și cercetători, într-o călătorie care dezvăluie povestea remarcabilă a evoluției acestor specii și care își propune să afle cum și-au pierdut balenele picioarele și au ajuns în oceanele lumii.

Textele au fost publicate în numărul 265 al revistei „Historia” (revista:265), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 februarie - 14 martie, și în format digital pe platforma paydemic.

Mai multe