DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada ianuarie - februarie 2021
Curaj!
„Trăim într-un fel de suspans, în care ne temem ori de câte ori se deschide o uşă, de teamă să nu fie mesagerul care ne aduce ultima veste fatală, vestea care ne-ar putea pecetlui soarta. Totuşi, te obişnuieşti și cu sabia care îți atârnă deasupra capului, și atunci îți ţii capul mai drept, vorbeşti cu glas mai tare, mai puțin şovăitor: încă nu a căzut, poate nici nu va cădea, iar când cade, poate că totuşi n-are să ne nimerească! Gândind astfel, continuăm să trăim și să muncim și, inevitabil, speranța ne licăreşte din nou în inimi, din simplul motiv că suntem în viață”. Așa scria Regina Maria când simțea că tristețea și deznădejdea o cuprind.
Cuvintele ei au fost un pansament pentru cei răniți, cei îndurerați, cei fără noroc. Regina Maria a știut că este datoria ei, ca lider al țării, să aducă oamenilor speranța și gândurile bune. Rândurile ei de îmbărbătare, de dragoste, gânduri bune, mângâietoare, de care avem atâta nevoie în această perioadă, sunt adunate cu grijă într-un volum și însoțite cu duioșie de o serie de 32 de cărți poștale din colecția Virgil Ierunca.
Maria, regina României. Gânduri pentru vremuri grele
Selecție de texte: Tatiana Niculescu
Editura: Humanitas
Număr de pagini: 112
www.libhumanitas.ro
Patriot în exil
Ion Rațiu a fost liderul românilor aflați în exil în perioada comunistă, dar, cel mai important, un apărător devotat al democrației. În 1940 a plecat în Marea Britanie, fiind numit funcționar în cadrul Legației României la Londra, și cu toate că și-a dorit să se întoarcă în țară imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a rămas acolo, urmând sfatul lui Iuliu Maniu. Exilul său și lupta continuă pentru crearea unui front anticomunist au durat până în 1990. În tot acest timp, Rațiu și-a notat fiecare călătorie, fiecare întâlnire, fiecare mică victorie sau înfrângere. Un adevărat erudit, el și-a creat neîncetat relații în întreaga lume: de la Londra la New York, de la Viena la Cairo. Știa că trebuie pusă presiune constantă dincolo de hotarele României pentru a fi recunoscută situaţia grea în care se afla ţara sub regimul Ceaușescu. Vocea românilor avea să fie auzită destul de târziu, când, în 1982, Rațiu, cu ajutorul Regelui Mihai, reușește să înființeze Uniunea Mondială a Românilor Liberi.
Jurnal. Volumul IV. Anii rezistenței (1969-1973)
Autor: Ion Rațiu
Editura: Corint
Număr de pagini: 816
www.edituracorint.ro
Ultimul act al unui mare imperiu
Renumele titlului nobiliar de Habsburg este cunoscut încă din vremea Evului Mediu, undeva în jurul anului 1200. Dominația acestui mare imperiu s-a extins asupra a numeroase ținuturi, influența sa ajungând chiar și pe teritoriile românești de la finalul Evului Mediu și începutul perioadei moderne. Monarhia Habsburgică, ca alte câteva mari puteri ale istoriei, și-a găsit sfârșitul în 1918, odată cu încheierea Primului Război Mondial. Ultimii 70 de ani, însă, au fost marcați de evoluții cu efecte profunde asupra principalelor sale componente și a diverselor teritorii aflate sub suveranitatea sa – de la juridic la militar, până la economic, cultural și social.
Monarhia Habsburgică (1848-1918)
Volumul I. Dezvoltarea economică, administrația și sistemul juridic, forța armată
Ediţie în limba română coordonată şi îngrijită de Rudolf Gräf
Editura: Polirom
Număr de pagini: 424
www.polirom.ro
Jurnal de președinte
Barack Obama și-a așternut pe hârtie, în stil serios și totodată charismatic, întreaga experiență, întreaga călătorie: de la un tânăr curios, însetat de informații și pasionat de citit, la primul președinte afro-american al SUA. Cartea sa nu este doar o simplă poveste de viață, ci o adevărată incursiune în istoria recentă a Americii, așadar, numai bună de citit pentru a deprinde noțiunile de bază ale societății americane. O carte care trebuie citită ţinând cont şi de faptul că în topul celor mai căutate lucruri/sintagme pe Google ale românilor au fost tocmai alegerile americane. Este o carte destinată celor care vor să devină o voce, o carte care te învață (cât) să crezi în oameni, dar mai ales care te învață că nimic nu este imposibil.
Pământul făgăduinței
Autor: Barack Obama
Editura: Litera
Număr de pagini: 850
www.litera.ro