Cum ne vede un francez? Claude Karnoouh la Cafeneaua critică
Invitatul de joi, 28 iunie, al Cafenelei critice este antropologul şi sociologul francez Claude Karnoouh. Profesor şi cercetător parizian şi internaţional, invitat în Belgia, Statele Unite ale Americii, Italia și Ungaria, Claude Karnoouh a realizat lungi stagii de cercetare de teren şi de predare și în universităţi româneşti, fiind asociat mai bine de un deceniu cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, iar în prezent cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.
Claude Karnoouh este autorul a numeroase cărţi, studii şi articole pe teme româneşti. Discuţia de la Cafeneaua critică va porni de la traducerea celei mai recente contribuţii în materie:L’invention du peuple. Chroniques de Roumanie et d’Europe Orientale(Edition l’Harmattan, 2008)/ Inventarea poporului-naţiune. Cronici din România şi Europa Orientală1973-2007 (traducere de Teodora Dumitru, Editura IDEA Design &Print, 2011).
Alături de Claude Karnoouh se vor afla, la Cafeneaua critică, eseistul şi istoricul ideilor Sorin Antohi, autor, între altele, al volumului Civitas imaginalis. Istorie şi utopie în cultura română(Editura Litera, 1994;Editura Polirom, 1999), de asemenea prefaţator al ediţiei româneşti a Inventării poporului-naţiune, şi sociologul şi antropologul Călin Cotoi, lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universităţii din Bucureşti, autor al unei Introduceri în antropologia politică(Editura Polirom, 2009).
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii ‘90, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. În prezent, întâlnirile din cadrul proiectului au loc săptămânal, fiind găzduite de Club A.