„Cultură balneară în Ținutul Sării”, expoziție dedicată băilor din zona Praid - Sovata
Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București găzduiește marți, 26 martie 2024, ora 19.00, vernisajul expoziției „Cultură balneară în Ținutul Sării”.
Expoziția prezintă băile din Ținutul Sării. Aici, cultura balneară s-a statornicit întâi la Băile Corund, într-o stațiune balneară care în lungul secolului al XIX-lea a funcționat mai degrabă ca stațiune de importanță locală-regională, informează un comunicat al Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.
Dezvoltarea stațiunii Sovata Băi a luat avânt mai târziu, totuși, până în anii 1910 a devenit una din cele mai importante stațiuni din Transilvania, ulterior scena turismului de masă – lacul heliotermic Ursul fiind o senzație mondială și emblema primordială a localității și astăzi. Praidul renumit pentru salina sa, a luat înfățișarea de stațiune de fapt de-abia după Primul Război Mondial – prin istoria sa se poate reflecta cultura balneară a localităților miniere.
Conform comunicatului citat, expoziția oferă o imagine amplă a evoluției culturii balneare din regiune din era iluminismului până în 1989: rezumatele istoriei balneare pe epoci sunt prezentate în ordine cronologică, oferind posibilitatea de a urmări procesul de îmburghezire a societății transilvane și, ca parte a acesteia, a societății din Ținutul Sării. Între aceste rezumate se intercalează elemente expoziționale care evocă detalii incitante ale culturii balneare: cerdace pe Dealul Sării, regina teatrului maghiar Jászai Mari și Regina Maria a României, pitici și urși.
Cu șase ani în urmă Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București a inițiat o serie de expoziții legate de istoria culturii balneare, prezentând publicului Borsecul montan (2019), localitatea Fonyód de pe malul Lacului Balaton (2020), Băile Herculane acoperită de patina timpului (2021), băile-monument ale Budapestei (2022) și portul maritim Fiume cu stațiunile balneare Opatija și Crikvenica (2023).