Conspirațiile împotriva lui Adolf Hitler

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2017

Complotul lui Stauffenberg pentru asasinarea lui Hitler este destul de bine cunoscut, dar mai puțin se știe că acesta se înscrie într-un lung șir de tentative de eliminare a Führerului – ale germanilor, sovieticilor, polonezilor și britanicilor. Bazată pe memorii și surse de arhivă din Polonia, Germania, Rusia și Marea Britanie, cartea istoricului britanic Roger Moorhouse oferă o perspectivă unică cu privire la istoria celui de al Treilea Reich. 

”Când am scris «Comploturile pentru asasinarea lui Hitler», doar tentativa lui Claus von Stauffenberg de a-l asasina pe Hitler – aflată în legătură cu complotul de la 20 iunie 1944 – se bucura de o recunoaștere publică. Ceilalți potențiali asasini erau menționați de obicei în trecere sau rezervați pentru note de subsol, dar rareori erau aduși la lumină. În acest caz, intenția lucrării mele a fost să aduc cele mai serioase comploturi și încercări de asasinare împotriva lui Hitler laolaltă într-un singur volum, pentru prima dată”, scrie Moorhouse, în cuvântul-înainte la ediția în limba română.

Pistolari singuratici, ofițeri germani în rezervă, Rezistența poloneză, NKVD-ul sovietic și SOE-ul britanic au fost cu toții implicați. Metodele lor au diferit în ingeniozitate: s-au folosit bombe, otravă, lunetiști, s-a încercat infiltrarea în cadrul SS-ului și a existat chiar ideea de a-l trimite înapoi în Germania pe Rudolf Hess, sub hipnoză. Multe dintre aceste planuri nu au trecut de faza de proiect, altora li s-a dat curs. Toate au eșuat.

De-a lungul poveștilor dramatice și în mare parte necunoscute ale numeroșilor atentatori, această carte prezintă o investigație fascinantă a unor probleme mai ample, ca de exemplu motivele complexe ale Rezistenței germane, capriciile britanicilor și eficacitatea aparatului de securitate nazist.

Comploturile pentru asasinarea lui Hitler 

Autor: Roger Moorhouse

Editura: Meteor Publishing; număr pagini: 432; preț: 39 lei. 

Citește și: 

Claus von Stauffenberg și mitul „bunului german” 

Precursorul lui Stauffenberg 

Eşecul operaţiunii Valkiria: ziua când şansa i-a surâs lui Hitler

Mai multe