Conferințele „1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană” la final: concurs public de eseuri despre Holocaust și combaterea antisemitismului

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 26 ianuarie 2022

• Complexul Educațional Laude-Reut găzduiește cea de-a patra conferință care aniversează 17 secole de coexistență și interferențe culturale evreo-germane

• Evenimentul este o inițiativă a guvernului federal german, constând în câteva sute de evenimente organizate la nivel european

• În premieră, toți cei interesați pot participa la un concurs de eseuri despre Holocaust și combaterea antisemitismului

• Eseurile câștigătoare vor fi publicate într-un volum special editat pentru acest eveniment, ce va fi lansat la Parlamentul României

• În cadrul evenimentului, care va fi putea fi urmărit gratuit online și apoi în înregistrare, publicul va putea urmări intervenții și prezentări susținute de personalități precum E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel la București, E.S. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București, și E.S. Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena

Miercuri, 26 ianuarie 2022, între orele 16.00 și 19.00, Complexul Educațional Laude-Reut, instituție de învățământ preuniversitar de elită, găzduiește cea de-a patra și ultima conferință online cu tema „1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană”, inițiativă a guvernului federal german care marchează, la nivel european, aniversarea a 17 secole de prezență a comunității evreiești în spațiul geografic și cultural german. Conferința va putea fi urmărită în direct, gratuit, pe pagina de Facebook a Complexului Educațional Laude-Reut (https://www.facebook.com/LaudeReut/) și, înregistrată, pe canalul de YouTube al instituției (https://www.youtube.com/channel/UCm7FyQ9biAzVC8uaPapfE7A).

În premieră absolută, acest eveniment le va oferi tuturor celor interesați ocazia de a participa la un concurs de eseuri pe tema „Predarea Holocaustului. Combaterea manifestărilor antisemitismului”. Competiția se va desfășura pe trei categorii de participanți: elevi din clasele IX-XII, cadre didactice (cu specialitatea Istorie), respectiv publicul larg. Eseurile câștigătoare – câte cinci pentru fiecare categorie de participanți – vor fi publicate într-un volum special editat pentru acest eveniment, care va avea lansarea în Parlamentul României, în prezența celor care au contribuit la realizarea acestuia.

Concursul se va derula în perioada 1- 28 februarie. Se pot înscrie:

• elevi de liceu (clasele IX – XII)

• profesori de istorie, de științe socio-umane, de limba română, de limbi străine

• studenți ai facultăților de istorie, socio-umane, științe politice

Adresa de e-mail unde vor fi trimise eseurile este 1700ani@laude-reut.ro și vor fi distribuite spre evaluare membrilor juriului la finalul termenului de predare. Eseurile vor fi evaluate de un juriu format din personalități culturale și experți cu largă recunoaștere în domeniul istoriei Holocaustului. Temele de concurs sunt următoarele: abordări metodologice la lecțiile de istorie privind Holocaustul; modalități de combatere a antisemitismului la lecția de istorie; atitudini față de antisemitism în viața de toate zilele.

Ciclul de conferințe „1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană” celebrează realizările artiștilor, gânditorilor și oamenilor de știință evrei care au trăit și au lucrat în Germania, contribuind în mod decisiv la înflorirea culturii germane și europene. Manifestarea este organizată în România de către Ambasada Germaniei, în parteneriat cu Ambasada României la Berlin și Ambasada Israelului la București, alături de Fundația Magna Cum Laude-Reut, Fundația Reut și Complexul Educațional Laude-Reut.

La precedentele trei conferințe, derulate în ultimele 12 luni, participanții au putut urmări în direct prezentări, intervenții și dezbateri cu personalități de prim-rang ale lumii diplomatice și academice, concerte de muzică clasică, muzică tradițională evreiască, precum și reprezentații susținute de Maia Morgenstern și o parte din trupa Teatrului Evreiesc de Stat.

Astfel, cei interesați vor putea urmări și la această ediție intervenții în direct ale unor personalități precum E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel la București, E.S. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București, și E.S. Emil Hurezeanu, intelectual de marcă, fost ambasador în Germania și actual șef al misiunii diplomatice române la Viena.

Detalii despre eveniment, inclusiv programul acestuia și regulamentul competiției de eseuri, pot fi găsite pe site-ul Complexului Educațional Laude-Reut, https://www.laude-reut.ro/.

***

Despre Complexul Educațional Laude-Reut

În cele peste două decenii de existență sub tutela Fundaţiei R.S. Lauder, Complexul Educațional Laude-Reut, acreditat pentru toate nivelurile de învăţământ, a atins performanțe neobișnuite, garantate de oferta educațională, dar și de pregătirea individualizată a elevilor, de către profesori selectați cu exigență, ceea ce i-a permis obținerea autonomiei grație îndeplinirii criteriilor de performanță stabilite de fondatori.

Oferta educațională Laude-Reut include învățământ teoretic bilingv (cu predare în română și engleză) la profilurile real și umanist, bacalaureat la limba ebraică, proiecte și parteneriate internaționale (cu Ministerul Educației din Israel, cu programele Comenius și Grundtvig ale UE, precum și festivalul de comunicare de marketing Cannes Lions), vizite internaționale de studiu, schimburi de elevi și profesori cu școli din Europa și Israel, pregătire academică timpurie: cursuri de Business și Legal English, comunicare, media, diplomație, relații internaționale, public speaking și debate.

Cursurile sunt furnizate și certificate de parteneri academici de prestigiu din România și din străinătate: Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Cannes Lions România, British Council, Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy din cadrul Raphael Recanati International School a Reichman University (Israel). Pe lângă promovabilitatea de 100% la examenul de bacalaureat, în sesiunea din iulie, timp de 9 generații de la înființarea liceului, rezultatele academice deosebite şi procentul impresionant de elevi olimpici la disciplinele din trunchiul comun, Laude-Reut are un punct forte în oferta extracurriculară consacrată drept punct de referință pentru sistemul de învățământ preuniversitar din România: artă și multimedia pentru grădiniță și școala primară, business, media și diplomație pentru liceu, ore şi cluburi de limbi străine (engleză, ebraică, franceză, spaniolă, italiană, germană, chineză), de jurnalism, fotografie, informatică, robotică, arte, teatru, dans, instrumente muzicale, matematică, șah, sport etc.

Mai multe