Complexul cultural Mogoșoaia

📁 Călătorii în istorie
Autor: Ionuț Filipescu
🗓️ 14 ianuarie 2014

Mogoşoaia este o localitate dn județul Ilfov, situată la 15 kilometri de centrul Capitalei. În anul 1680, Constantin Brâncoveanu a cumpărat mai multe moșii, printre care și pe cea a văduvei boierului Mogoș (de aici, numele palatului). În anul 1698 a început construcția palatului, proces care a durat 4 ani, fiind finalizat în data de 20 septembrie 1702, după cum ne arată pisania din foișorul estic al palatului. Frumoasa clădire are un stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, o combinație de elemente venețiene cu numeroase elemente otomane.

Complexul cultural Mogoșoaiaeste unul dintre punctele de atracție ale țării noastre și ale împrejurimilor Bucureștiului. Acest complex este format din:

Palatul Mogoșoaiaadăpostește, în prezent, Muzeul Tradiției Aulice, care a fost înființat în anul 2000. Muzeul cuprinde o colecție de artă de peste 300 de piese, în sălile palatului având loc frecvent diverse expoziții, simpozioane, concerte de muzică clasică și alte evenimente culturale.

 Cuhnia reprezintă fosta bucătărie domnească care, în prezent, este spațiu expozițional. Centrul de conferințe, care, în trecut a fost vila d'Elchingen, în care a locuit Martha Bibescu, găzduiește două săli de conferință, un restaurant și camere de cazare. Ghețăria reprezintă fostul depozit de gheață al palatului.

Tot pe acest domeniu se mai găsește și parcul englezesc, amenajat de Martha Bibescu, biserica Sfantul Gheorghe (ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1688), capela Gheorghe Bibescu, care adăpostește mormintele ultimilor proprietari ai Mogoșoaiei și ale rudelor lor: Prințul Nicolae G. Bibescu și soția sa, Helene Louise Ney d'Elchingen;Prințul George Bibescu și soția sa, Valentine de Caraman Chimay;Prințesa Elisabeth Bibescu;Prinții Mihai Basarab Brâncoveanu și George Basarab Brâncoveanu.

În curtea palatului au fost restaurate și serele Niculae Bibescu, care, în prezent, sunt utilizate pentru culturi floricole și ca atelier de educație plastică pentru copii.

Surse :

-          http://timp-liber.acasa.ro

-          http://locuri-nevazute.blogspot.ro

Mai multe