Colecție Adevărul: Istoria ilustrată a României și a Republicii Moldova, în șase volume
Luni, 29 mai, ziarul „Adevărul“ aduce o colecţie impresionantă, intitulată „Istoria ilustrată a României şi a Republicii Moldova“, în şase volume.
Seria „Istoria ilustrată a României şi a Republicii Moldova“ prezintă istoria spaţiului românesc, din Paleolitic până în prezent. Aşadar, în fiecare zi de luni, vreme de şase săptămâni, ziarul „Adevărul“ se găseşte la chioşcuri împreună cu câte un volum al seriei istorice, la preţul de 19,99 de lei.
Se spune că cei ce nu învaţă din istorie sunt condamnaţi să o repete. Cât de adevărate sunt aceste cuvinte? Nimic nu este mai important pentru un popor decât istoria sa. Este locul de unde îşi trage rădăcinile, unde îşi găseşte alinare şi tot acolo se află răspunsul la întrebarea: „De ce suntem aşa?“.
Colecţia „Istoria Ilustrată a României şi a Republicii Moldova“, care se va distribui, începând de luni, 29 mai, împreună cu ziarul „Adevărul“, timp de şase săptămâni, aduce în bibliotecile tuturor poveştile adevărate ale strămoşilor noştri din Paleolitic până în prezent. Alături de text se află şi ilustraţii, pentru a ajuta cititorul să aibă o imagine cât mai complexă a contextului în care s-au desfăşurat momentele definitorii ale poporului nostru.
Cu startul în perioada paleolitică, cititorii vor fi purtaţi în fiecare săptămână într-o nouă epocă istorică. Volumele prezintă detaliat războaiele dintre romani şi daci. Dacă v-aţi întrebat vreodată cum le-au ţinut dacii piept romanilor, cei mai eficienţi războinici din Antichitate, dar şi ce tehnologie au folosit aceştia pentru a-i cuceri definitiv pe „cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci“, aici veţi găsi răspunsul. De asemenea, veţi afla cum a decurs procesul de romanizare, dar şi ce rol au avut marile migraţii în formarea poporului român.
Actele de vitejie ale domnitorilor
Volumul al doilea prezintă societatea românească la începuturile Evului Mediu, dar şi „republica creştină“. De la înţelepciunea lui Mircea cel Bătrân până la dreptatea lui Alexandru cel Bun, fiecare eveniment este explicat şi comentat. Pe lângă informaţiile pe care le cunoaşteţi de la şcoală, veţi afla şi detalii despre tehnica militară din acea perioadă, organizarea socială şi despre cei mai importanţi domnitori. Veţi putea citi despre cum a devenit Vlad Ţepeş Contele Dracula, despre firea aprigă a lui Ştefan cel Mare şi despre geniul diplomatic al lui Iancu de Hunedoara.
Bătăliile de la Posada, Rovine, Nicopole, Vaslui şi Codrii Cosminului sunt prezentate cu dinamism şi energie, ajutându-l pe cititor să înţeleagă importanţa acestor momemente istorice care au modelat caracterul românilor. Prima unire a româniilor, realizată de Mihai Viteazul, şi anii regimului fanariot sunt, desigur, detaliate în cel de-al treilea volum, care cuprinde intervalul din secolul al XVI-lea până în secolul al XVIII-lea. Albumul vă va arăta cum a reuşit banul Craiovei să unească cele trei teritorii locuite de români, dar şi cum au ajuns Ţările Române să fie conduse de nobili din cartierul grecesc Fanar din Istanbul.
Împătimiţii istoriei
În cel de-al patrulea volum sunt prezentate mişcările ţărăneşti din secolul al XVIII-lea, cultura în Secolul Luminilor, precum şi perioada reformelor şi a revoluţiilor democratice din secolul al XIX-lea. Evenimente marcante, precum: Revoluţia de la 1848, Unirea principatelor şi Războiul de Independenţă, sunt abordate obiectiv de autorii colecţiei. Momentele în care s-a născut naţiunea română, aşa cum o înţelegem astăzi, sunt dezvoltate pe larg.
În colecţia „Istoria Ilustrată a României şi a Republicii Moldova“ veţi putea citi despre cine au fost cu adevărat Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu şi Carol I. Cu toţii ştim datele: 1856 – Unirea Principatelor, 1877 – câştigarea Independenţei, dar acum veţi putea afla şi secrete din culisele istoriei.
Desigur, cele două războaie mondiale sunt şi ele explicate în mod clar şi detaliat în volumul al cincilea al colecţiei. Marii Unirii din 1918 îi este dedicată o largă şi amănunţită descriere, potrivită în special în apropierea Centenarului. La fel, ziua de 26 august 1944 ocupă un spaţiu important, fiind una dintre cele mai importante date din istoria românilor. Regimul comunist este analizat tot în al cincilea volum al seriei.
Dintre temele dezbătute de autori, amintim: lupta pentru putere – 1948-1952, comunismul naţional ca rezistenţă la liberalizarea moscovită, era Ceauşescu, de la naţional-comunism la dezintegrare. Ultimul volum al seriei cuprinde parcursul Republicii Moldova şi al României după căderea comunismului, pe drumul către integrarea europeană şi perspectiva realizării unirii.