„Colecția de monede emise de Moldova Suverană”, expusă la Muzeul Castelul Corvinilor
Primăria Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor și Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova organizează, în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni (Republica Moldova), vernisajul expoziției „Colecția de monede emise de Moldova Suverană”.
Vernisajul expoziției va avea loc la19 iunie, ora 11.00, la eveniment participând dr. Sorin Tincu, director al Muzeului Castelul Corvinilor, și de col. Petru Costin. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara până la 1 iulie 2024, informează un comunicat al instituției museale.
Expoziția cuprinde monede emise de către Banca Națională a Moldovei, ce fac parte din colecțiile Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova și din colecția colonelului Petru Costin din Republica Moldova.
Banca Națională a Moldovei a emis monede comemorative și jubiliare care completează seriile „Personalități”, „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”, „Sport”, „Monumentele Moldovei”, „Aleea clasicilor din grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău”, „Evenimente istorice”, ”Locașuri sfinte”, „Conace boierești”, „Femei celebre”, „Știință și inovare”, „Poveștile copilăriei” și seria “Altele”. Acestea relevă figuri proeminente ale culturii și științei, evenimente istorice, promovează patrimoniul și tradițiile naționale sau reflectă arhitectura religioasă.
De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, care include un șir de piese dedicate florei și faunei Moldovei”. Banca Națională a Moldovei a mai pus în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, un set de monede comemorative dedicate celei de a 30-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Acestea completează seria „Evenimente istorice” și sunt însoțite de certificatul de autenticitate care conține un QR cod în care sunt stocate informații privind monedele menționate.
Monedele de la Muzeul Castelul Corvinilor fac parte din toate seriile menționate mai sus și au fost expuse pentru prima data în afara țării, la Muzeul Țării Crișurilor Oradea.