Circuit turistic de basm: pe urmele Cenuşăresei şi ale Albei ca Zăpada

📁 Patrimoniu
Autor: Sînziana Boaru
🗓️ 16 septembrie 2013

La 200 de ani de la apariţia cărţii fraţilor Grimm, Germania sărbătoreşte prin organizarea unui circuit turistic în zonele rurale care au legătură cu poveştile minunate ale copilăriei, adunate de cei doi într-o carte.

Piticii Albei ca Zăpada au existat în realitate, doar că erau nişte oameni de statură mică, muncitori în mină. Iar acest detaliu relativ industrial s-a legat cu povestea adevărată a unei frumuseţi locale, Margaretha von Waldeck, care a fost pedepsită şi otrăvită de mama sa în 1554, la vârsta de 21 de ani, potrivit „Daily Mail”. De aici s-a născut povestea „Alba ca Zăpada şi cei 7 pitici”, care alături de alte 200 de povestiri a format volumul de basme culese de Wilhelm şi Jacob Grimm. Cenuşăreasa, Frumoasa adormită, Hansel şi Gretel, Rapunzel, Scufiţa Roşie şi multe altele au fost poveştile care au încântat copilării din toată lumea, cu mult înaintea lui Walt Disney.

Aşa că anul acesta, când se împlinesc 200 de ani de la apariţia cărţii, Germania are de gând să sărbătorească cu stil într-un circuit de basm, „Drumul basmului”, care începe din Hanau până în sudul oraşului Bremerhaven, la Marea Nordului. Traseul lung de 600 de kilometri duce prin sătuce, oraşe mici sau păduri, locuri asociate cu viaţa fraţilor Grimm. „Partea minunată este că aceste peisaje nu s-au schimbat foarte mult din perioada medievală”, scrie publicaţia britanică. Singurul punct turistic non-medieval este fabrica de varză murată din Fritzlar.

Altfel, orăşele precum Alsfeld, parcă făcut integral din turtă dulce, te duce direct cu gândul la aerul de basm, datorită cofetăriilor şi faţadelor caselor. Aici se află Casa de Basm, construită în 1628, unde poate fi găsit lupul cel rău, îmbrăcat în cămaşa de noapte a bunicii. Pentru fanii fraţilor Grimm, o excursie la Marburg (foto) este esenţială. Acesta este locul în care cei doi fraţi au studiat, la începutul secolului al XIX-lea. Kassel, nu departe, la nord-est, a fost un orăşel baroc minunat, până la cel de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi este loc sfânt pentru „adepţii” fraţilor Grimm, de vreme ce aceştia au locuit, cu pauze, timp de 30 de ani în acest loc, lucrând ca bibliotecari.

Senzaţia turistică o reprezintă Muzeul Fraţilor Grimm, casa primei ediţii realizate de cei doi autori. O carte în valoare de 37 de milioane de euro astăzi. „Drumul basmului” este gândit pentru copii, dar poate fi o scuză perfectă pentru a admira frumuseţile rurale ale Germaniei.Citeste mai mult:adev.ro/msuwqd

Mai multe