Chopin îndrăgostit, la MȚR

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 24 februarie 2012

Expoziţia de instrumente muzicale şi fonograme "Chopin îndrăgostit", ce prezintă legăturile dintre muzica tradiţională şi muzica lui Frederic Chopin, va fi prezentată la Muzeul Ţăranului Român din capitală, în perioada 1 martie-1 aprilie, informează instituţia.

La vernisajul care va avea loc pe 1 martie, de la ora 17.00, vor lua cuvântul din partea instituţiilor organizatoare:Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român, Maja Wawrzyk, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, şi Adam Czyżewski, directorul Muzeului Naţional de Etnografie din Varşovia.După momentul de deschidere, publicul este invitat la Studioul "Horia Bernea", la concertul "Influenţe naţionale în muzica lui Chopin", susţinut de Janusz Prusinowski Trio.

Expoziţia prezintă legăturile dintre muzica tradiţională şi muzica lui Frederic Chopin şi conţine lucrări ale artiştilor din diferite părţi ale lumii-tradiţii care par să-l fi inspirat pe compozitorul polonez. Adam Czyżewski, cel care a creat conceptul acestei expoziţii, a colaborat cu specialişti de la Institutul de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă, printre care Ewa Dahlig-Turek şi Maria Pomianowska (care conduce ansamblul Zespół Polski), ea însăşi compozitor şi multiinstrumentist care popularizează în străinătate muzica lui Chopin.

Printre obiectele prezentate în expoziţie se află instrumentele folosite în epocă, în zona rurală din regiunea Mazovia. Unele dintre ele, precum ţambalul, basul şi cimpoiul sunt încă folosite în muzica populară poloneză. Altele, precum suka din Biłgoraj şi Mielec sau vioara din Płock nu au supravieţuit până astăzi, dar au fost reconstituite după surse iconografice sau în baza descoperirilor arheologice, fiind prezente în cadrul expoziţiei.Chopin nu a fost influenţat doar de muzica mazoviană sau poloneză în general. De aceea, instrumente mult mai exotice, precum santor, kemancze şi saranga pot fi văzute în expoziţie.

O parte importantă a expoziţiei este dedicată fonogramelor care înfăţişează portretul muzical al artiştilor din Mazovia, care au învăţat să cânte ascultându-şi maeştrii, interpretând repertoriul ani la rând.

Înregistrările de arhivă, care sunt prezentate în cadrul expoziţiei, provin de la Institutul de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă. Culegerea şi colectarea materialelor sonore ale muzicii tradiţionale poloneze a debutat încă din perioada interbelică, cele mai multe dintre înregistrări fiind distruse în timpul celui de-al doilea război mondial. Datorită eforturilor depuse de Jadwiga şi Marian Sobieski, arhivele au fost reconstituite. Între 1950 şi 1954, în timpul unei acţiuni privind culegerea de folclor muzical (Akcja Zbierania Folkloru Muzycznego), au fost înregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind şi astăzi folosite de către companiile de înregistrări, pentru producerea de noi discuri. Mulţumită înregistrării muzicienilor născuţi în a doua parte a secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea, există posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Frederic Chopin.

După ce şi-a petrecut primii 20 de ani din viaţă în Polonia, Frédéric Chopin şi-a părăsit ţara natală, în noiembrie 1830, stabilindu-se iniţial la Viena, apoi la Paris, unde a şi murit, de altfel, la vârsta de 39 de ani, la data de 17 octombrie 1849.

Frédéric Chopin este considerat unul dintre cei mai prolifici şi mai influenţi compozitori de muzică pentru pian, acest instrument regăsindu-se pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori având chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument.

Mai multe