Cele mai populare 10 muzee din România
O vizită la muzeu te va ajuta să te relaxezi dar și să dobândești o mulțime de informații interesante care-ți vor îmbogăți noțiunile de cultură generală. O vizită la un muzeu îți va oferi ocazia să descoperi artiști cunoscuți, opere de artă care au făcut istorie, să observi modul în care înaintașii tăi au trăit, dar și să faci cunoștință cu cele mai revoluționare invenții.
Dacă ți-ai planificat vacanța în România, îți prezentăm unele dintre cele mai frumoase și cunoscute muzee din țara noastră. În toate orașele mari ale țării se află câte un muzeu de vizitat, iar dacă ai o pasiune pentru artă, înainte de a-ți alege un astfel de loc în care să mergi, poți consulta și oferta de albume de artă pe care o găsești la Editura Meridiane, fie pentru a descoperi lucrările artistului preferat, fie pentru a te informa cu privire la un curent artistic, ori pentru a studia cultura artistică românească.
Ce muzee poți vizita în București?
1. Muzeul Național de Artă al României
Înființat în anul 1948, este cel mai important muzeu de artă din țară și este găzduit de Palatul Regal din București. Dacă decizi să vizitezi acest muzeu te vei bucura nu doar de arhitectura maiestuosului palat, dar și de cele mai uimitoare picturi ale unor mari artiști români și internaționali, pe care îi poți regăsi menționați în cele mai prestigioase cărți despre artă și istoria artei. La Muzeul Național de Artă al României, printre cele peste 70000 de exponate se află și un tablou al celebrului pictor Rembrandt, dar și alte picturi celebre pe care le poți vedea în Galeria de Artă Europeană.
2. Muzeul Național de Istorie al României
Are sediul în fostul Palat al Poștelor și este considerat cel mai important muzeu al României. Când a fost înființat, în anul 1970, avea scopul de a ilustra evoluțiile culturale și istorice de-a lungul epocilor. Printre exponatele prezente în acest muzeu se numără obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul României din timpuri preistorice și până în perioada contemporană.
3. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Cel mai vizitat muzeu din București este, totodată, și cel mai bogat în exponatele pe care le are, acestea însumând peste 2 milioane de piese grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci. A fost înființat în anul 1834 de Mihalache Ghica și este cea mai longevivă instituție de cercetare a biodiversității.
4. Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
Este un muzeu în aer liber, situat chiar în inima capitalei, și care reprezintă o oază de liniște. Exponatele care se află aici se întind pe o suprafață de 14 ha și te întâmpină astfel cu un cadru minunat al caselor reprezentative pentru satele României. Acesta are peste 380 de monumente și este cel mai vizitat muzeu din România atât de turiștii străini cât și de cei români.
Ce muzee poți vizita în țară?
1. Complexul Național Muzeal „Moldova” - Iași
Își are sediul în Palatul Culturii din Iași, acesta fiind un monument de arhitectură în stil neogotic, o adevărată emblemă a orașului. Complexul muzeal cuprinde alte patru clădiri deosebit de importante: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul de Artă.
2. Complexul Muzeal Național „Astra” - Sibiu
Cel mai cunoscut muzeu din ansamblul de unități muzeale ale Complexului este Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra”, acesta având 10 km de alei pe care te poți plimba relaxat alături de familie, dar pe suprafața acestuia se mai găsesc și două restaurante, două pensiuni și un loc de joacă. Aici poți descoperi casele în care au trăit înaintașii tăi și poți observa cel mai bine stilul lor de viață.
3. Muzeul Peleș - Sinaia
Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din România și este fosta reședință a Casei Regale a României, ce te invită să descoperi eleganța și istoria camerelor din interior. O vizită la Castelul Peleș îți va oferi o veritabilă lecție de istorie, iar plimbarea prin sălile din palat îți va bucura privirea mult timp după încheierea vacanței.
4. Castelul Bran - Pasul Bran - Rucăr
Un monument arhitectural plin de istorie, Bran este cel mai vizitat castel din România, despre care s-au vehiculat diverse mituri, cel mai cunoscut fiind acela că ar fi castelul lui Dracula, confundat deseori cu domnitorul Vlad Țepeș, care însă nu a fost niciodată în acest castel.
5. Muzeul Ceasului - Ploiești
Impresionanta clădire, care găzduiește acest muzeu unic în Europa, a fost construită în anul 1890 și renovată recent. Muzeul are o colecție de aproximativ 1000 de piese, însă doar o parte dintre acestea sunt expuse, colecțiile de ceasuri ilustrând evoluția mijloacelor de măsurare a timpului.
6. Muzeul de Gemologie – Timișoara
Este singurul muzeu din România dedicat științei, care se ocupă cu studiul, clasificarea și evaluarea pietrelor prețioase. Printre exponatele sale se numără documente privind meseria de bijutier-giuvaergiu, instrumente și ustensile specifice meseriei, pietre și metale prețioase.
Vizitele la muzeu sunt și un prilej de relaxare, dar și o foarte bună modalitate de a afla lucruri noi, astfel că acestea sunt foarte indicate și pentru copii, întrucât ei pot observa o mulțime de obiecte din diferite perioade istorice.