Ce reprezintă Monumentul Infanteristului din București
Monumentul Infanteristului din București sau Monumentul Regimentului 9 Vânători de Gardă „Regele Alexandru I al Iugoslaviei” a fost dezvelit la 22 mai 1931 în cartierul Cotroceni și este opera sculptorului Spiridon Georgescu. La expoziția dedicată Armatei Române din anul 1919, Spiridon Georgescu a participat cu două machete: „Capturarea unui tun” și „Avântul”, ultima fiind ridicarea la scară a actualului monument ce poate fi văzut într-un mic scuar de la podul peste Dâmbovița de la Cotroceni.
Cunoscut sub numele de Statuia Infanteristului, monumentul prezintă un soldat pe câmpul de luptă angajat în lupta „corp la corp”, încercând să lovească inamicul cu arma. Soclul avea în partea inferioară o placă inscripționată din bronz, iar deasupra acesteia vulturul cu aripile desfăcute, simbol pe care îl regăsim pe foarte multe monumente dedicate eroilor din Primul Război Mondial. Soclul a suferit în timp modificări având astăzi alt aspect, placa din bronz și decorația din partea superioară dispărând, scrie muzeograful Cezar Petre Buiumaci, pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului București.
După cum poate fi văzut din imaginea de mai sus, care face parte din Colecția Fotografii și cărți poștale a Muzeului Municipiului București, în perioada interbelică Monumentul Regimentului 9 Vânători de Gardă „Regele Alexandru I al Iugoslaviei” era un punct central în cadrul peisajului Cotrocenilor. În prezent însă, monumentul este ecranat de o stație de carburant.
Mai multe amănunte veți putea afla vizitând expoziția tematică „Monumentele României Mari”, care va fi deschisă la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu nr. 2) începând cu data de 8 decembrie.