Ce este România?
Ajunsă deja la a cincea ediție, cartea lui Lucian Boia face o incursiune analitică în istoria României. Istoricul, care ne-a obișnuit deja cu demersul său critic, demolator de mituri, își propune să răspundă la o întrebare simplă:ce este România? Răspunsul îl caută, bineînțeles, în istorie, în simboluri și în mituri, dar și chestiuni precum modul în care se raportează românii la străini (atât de relevant în prezent) sau liderii din trecut pe care-i stimează. Concluziile le găsiți în carte, dar păstrați în minte această idee:„România de astăzi nu seamănă prea mult cu România de ieri. Și nici România de mâine nu va mai fi ca România de astăzi”.
„Orice în lumea asta se explică mai întâi de toate prin istorie. De la o fază istorică la alta, popoarele și oamenii se schimbă, păstrând totuși ceva din moștenirea trecutului. Pentru români, istoria este în bună măsură un handicap. Îi trage îndărăt prin întârzierile și disfuncționalitățile acumulate. Prea multă instabilitate, de asemenea. Puține dintre națiunile Europei au avut un trecut atât de instabil. De vină, se înțelege, este istoria, însă până la urmă și caracterul, și comportamentul oamenilor au ajuns să se adapteze acestei prelungite stări de nesiguranță. România și-a creat nedorita reputație de țară imprevizibilă.
Istoria a însemnat însă, pe de altă parte, și cristalizarea unui anume tip de civilizație și a unei identități românești. O sinteză aparte, îmbinând un puternic și tenace fond rural cu nu mai puțin puternice și insistente influențe din afară. Rezistență și receptare totodată. Sinteza românească este toată în contraste.”
România, țară de frontieră a Europei
Autor:Lucian Boia
Editura Humanitas;număr pagini:348;preț:35 lei