Care au fost sursele de inspirație ale lui Walt Disney? VIDEO
Cu ocazia primei sale expoziții dedicate cineastului Walt Disney (1901-1966), Metropolitan Museum of Art (Met) din New York explorează sursele de inspirație care au marcat cariera maestrului animației americane și activitatea studioului său, precum artele decorative europene, în special stilul rococo francez din secolul al XVIII-lea.
Din ce surse s-au inspirat ceainicul, orologiul și lumânările care se însuflețesc și se mișcă la fel ca niște oameni în „Frumoasa și Bestia” (1991), una dintre producțiile cinematografice asociate cu renașterea studioului Disney și la schițele căreia a lucrat însuși fondatorul acestuia?
„Probabil din obiecte decorative prețioase și vechi, care nu cereau altceva decât să prindă viață, precum porțelanurile ieșite din manufacturile din Meisen (Germania) și din Sevres (Franța)”, au declarat reprezentanții prestigiosului muzeu newyorkez, conform Agerpres.
De la producția „Albă ca Zăpada și Cei Şapte Pitici” (1937), inspirată din povestirile fraților Grimm, la „Cenușăreasa” (1950) și „Frumoasa din Pădurea Adormită” (1959), adaptate după versiunile scrise de francezul Charles Perrault, Metropolitan Museum din New York prezintă influențele aflate la baza unor filme clasice realizate de Walt Disney, inspirate din călătoriile sale în Europa.
Născut la Chicago în 1901, Walt Disney a călătorit pentru prima dată în Franța în decembrie 1918, la puțin timp după încheierea Primului Război Mondial, în calitate de voluntar pentru Crucea Roșie Internațională. Cineastul american a revenit în Europa în vara anului 1935, apoi de mai multe ori după cel de-Al Doilea Război Mondial.