Capodopere ale picturii chineze, expuse pentru prima dată în Europa
O sută de capodopere ale picturii chineze vechi, realizate de maeştri dinastiilor Ming (1368-1644) şi Qing (1644-1912), sunt expuse pentru prima dată la Muzeul Cernuschi din Paris până la 6 martie 2022.
Operele, cerneluri negre uneori cu pigmenţi albaştri, verzi sau roz şi încadrate de caligrafii pictate pe rulouri de hârtie din mătase, sunt „echivalentul capodoperelor Renaşterii italiene pentru europeni”, a explicat pentru AFP Eric Lefebvre, director al muzeului şi curator al expoziţiei împreună cu Maël Bellec, informează adevarul.ro.
Tema recurentă o reprezintă peisajele în formate mari, ierarhizate între cer şi pământ: de la culmile munţilor până la crăpăturile adânci ale reliefurilor pe care copaci de foioase sau spinoşi se ridică către infinit sau se răsucesc între cascade. Personajele sunt adesea reprezentate în miniatură, pe un drum sau pe un pod.
Foto: Muzeul de Artă din Hong Kong
Aceste opere de artă au fost adunate de colecţionarul Ho lu-kwong (1907-2006), înainte de a fi oferite Muzeului de Artă din Hong Kong în 2018, co-organizatorul expoziţiei. Ho şi-a intitulat colecţia Chih Lo Lou, „pavilionul fericirii perfecte”.
Ele sunt mărturii ale unui moment-cheie din istoria Chinei, între mijlocul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, perioadă marcată de o „profundă ruptură istorică şi o alternanţă dinastică”, potrivit lui Lefebvre. Trei secole care urmăresc mărirea şi decăderea progresivă a dinastiei Ming, capturarea Beijingului de rebeli în 1644, înaintarea forţelor poporului manciurian către sudul imperiului şi înfiinţarea noii dinastii Qing.
Foto: Muzeul de Artă din Hong Kong
Intitulată „Peindre hors du monde”, această călătorie împrumută itinerarul unor „scrisori” şi călugări chinezi ce aspiră să se retragă în păduri şi munţi pentru a scăpa de incertitudinile vieţii mandarine şi de chinurile căderii imperiului.