Călătoria continuă: Hobbitul ajunge pe tărâmul dragonului!
Ultima lună a anului ne oferă ocazia de a-l însoţi pe faimosul şi temerarul hobbit Bilbo Baggins în cea de-a doua parte a incredibilei sale aventuri ("The Desolation of Smaug”), adusă la viaţă pe marile ecrane de nimeni altul decât Peter Jackson, cel care i-a transformat capodoperele lui J.R.R. Tolkien în multipremiate creaţii cinematografice, un reper de necontestat în genul fantasy.
Cele trei părţi care alcătuiesc „Hobbitul” ţes preludiul trilogiei de succes „Stăpânul Inelelor”, blockbuster-ul care a culminat cu 11 Oscaruri câştigate de „Întoarcerea Regelui”. Acţiunea se desfăşoară pe plaiurile Pământului-de-Mijloc, cu 60 de ani înainte, iar alături de Bilbo apar pe scenă carismaticii pitici conduşi de neînfricatul Thorin Scut-de-Stejar şi, desigur, vrăjitorul Gandalf. Aceştia sunt hotărâţi să înfrunte orice li se iveşte în cale pentru a recupera regatul pierdut al piticilor, Erebor.
Mica oaste a supravieţuit primei părţi a călătoriei, care le-a testat deprinderile prin întâlniri cu troli şi orci, dar şi prin confruntări cu propriile fantasme. Momentul în care Bilbo câştigă inelul de la Gollum este decisiv în desfăşurarea acţiunii, dar deocamdată principalul obiectiv îl priveşte pe Smaug, cumplitul dragon care s-a înstăpânit pe Muntele Singuratic. Călătorii pornesc spre est, unde păianjenii gigantici sunt doar unul dintre obstacole. Nici elfii nu se arată prea prietenoşi, iar problemele se ţin lanţ şi în Oraşul Lacului, Esgaroth. În fine, pe Muntele Singuratic vor avea de înfruntat o fiinţă cum nu s-a mai pomenit de periculoasă, care le va pune la încercare nu doar curajul, ci şi prietenia, sădind îndoieli privind reuşita acestei aventuri care ar putea arunca întreaga lume în foc. Smaug aşteaptă, la limita dintre curaj şi nebunie.
Inconfundabila lume de vis a Pământului-de-Mijloc
Ian McKellen se întoarce în rolul lui Gandalf, Martin Freeman apare în rolul principal deţinut de Bilbo, Richard Armitage ne va încânta încă o dată în ipostaza lui Thorin şi îl vom revedea şi pe Orlando Bloom în rolul lui Legolas, deşi acesta nu apare în cartea lui Tolkien. De altfel, putem constata mai multe devieri de la povestea originală, dar acestea nu ştirbesc linia narativă principală;dimpotrivă, unele fac aluzii relevante la evenimentele din „Stăpânul Inelelor”, adăugând consecvenţă epicului. Iar un personaj feminin precum Tauriel este binevenit pentru a echilibra peisajul dominat de forţe masculine.
De asemenea, ne vor încânta superbele peisaje de lângă Wellington, Noua Zeelandă, spectaculoasele efecte vizuale marca Weta Digital, muzica înălţătoare a lui Howard Shore, dar şi armele, veşmintele, machiajul sau arta conceptuală care ne vor transpune în unica şi inconfundabila lume de vis a Pământului-de-Mijloc. Filmat în 48 de cadre pe secundă, ceea ce îl face o experienţă şi mai intensă, „Hobbitul”se anunţă o producţie fabuloasă, care ne va scoate complet din monotonie şi ne va aminti de copilul din noi, care încă mai crede că basmul are puterea de a îmbogăţi sufletul.
În viziunea lui Jackson, cartea a meritat trei filme, pentru că opulenţa amănuntelor din acest univers alternativ trebuia exploatată din plin. Preluând elemente din la fel de bogatul apendice al cărţii, dimensiunile filmului devin şi mai interesante. Iar folclorul creat de Tolkien este o sursă inepuizabilă. Partea a treia a filmului, „There and Back Again”, este programată în decembrie 2014, dar poate că ni se rezervă şi alte surprize în viitor.
Deocamdată să ne bucurăm de „Dezolarea lui Smaug”, un capitol mult mai antrenant al trilogiei, în care totul se complică şi devine din ce în ce mai fabulos. O poveste care cinsteşte prietenia, bravura şi loialitatea, valori universale care rezonează cu oricine, o epopee care ne va captiva întru totul. Legenda continuă! Din 13 decembrie în cinematografe.