Bojdeuca lui Ion Creangă, vizitată de 352 de persoane înainte de închidere pentru reabilitare

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 10 ianuarie 2022

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunțat că 352 de persoane au vizitat Bojdeuca lui Ion Creangă în ultima zi în care aceasta a fost deschisă publicului, înainte de a intra în reabilitare.

„Ziua de 4 ianuarie a fost prima şi ultima zi din acest an în care a putut fi vizitat locul în care marele scriitor a dat viaţă poveştilor şi personajelor sale nemuritoare. Bojdeuca va intra într-un amplu proces de reabilitare şi restaurare prin care îi vom da strălucire, păstrându-i totodată farmecul de odinioară şi unicitatea. Cred că suntem cu toţii nerăbdători să vedem rezultatul final”, a spus preşedintele CJ Iaşi, într-o postare pe Facebook.

Bojdeuca lui Ion Creangă, de pe dealul Ţicăului din Iaşi, este primul muzeu de literat înfiinţat în România. El a fost inaugurat la jumătatea lunii aprilie 1918. În această căsuţă, bojdeucă, între anii 1872 şi 1889 a locuit Ion Creangă. Pentru o perioadă de timp, în vara şi toamna lui 1876, l-a găzduit pe bunul său prieten, Mihai Eminescu.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Căsuța cu trei odăi, coperită cu stuh, și în ogradă fântână l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten.

Astăzi, Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, anual trecându-i pragul peste 50.000 de vizitatori.

Lucrările care vor fi demarate la începutul anului 2022 vor include activități de restaurare și securizare a Bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat, iar perioada de implementare este de 24 luni.

Mai multe