Barilul de la Khorsabad, exponatul lunii februarie
În luna februarie 2013, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, Muzeul Național de Istorie a României va prezenta publicului o piesă de o valoare excepțională:barilul de la Khorsabad.
Barilul făcea parte din inventarul arheologic al săpăturilor de la Khorsabad, locul unde se înălţa odinioară capitala regelui asirian Sargon al II-lea. Barilul a fost descoperit de Victor Place (1818 – 1875), în vremea în care a fost reprezentant diplomatic al Franței la Mossoul (1851 – 1855), când s-a implicat, cu entuziasm, în studiul assyrologiei. Devine, astfel, un arheolog pasionat, fiind însărcinat, totodată, de autorităţile franceze, cu urmărirea şi verificarea săpăturilor de la Khorsabad. Victor Place a fost numit apoi consul al Franței în Moldova (1855 – 1863), în timpul mandatului său dedicându-se idealului realizării și desăvârșirii Unirii Principatelor Române. A lucrat cu loialitate la întocmirea proiectelor de reforme care au dus la modernizarea Principatelor Unite. După terminarea carierei diplomatice s-a întors în România, unde a trăit ultimii ani din viață. Mormântul său se află la Cimitirul Eternitatea din Iași.
Barilul de la Khorsabad, este un cilindru din argilă, pe care este inscripţionat un text, scris cu caractere cuneiforme, privind domnia regelui asirian Sargon al II-lea (721 – 705 î.C.):bătăliile şi cuceririle sale, modul de organizare şi administrare a imperiului, istoricul fondării noii sale capitale, Dur-Sarukin (Khorsabad).
Regii asirieni aveau obiceiul de a introduce în fundaţiile unor noi construcţii diverse obiecte conţinând mesaje pentru generaţiile următoare. Barilul de la Khorsabad este o astfel de piesă, care ilustrează ritualurile de fundaţie practicate cu deosebită grijă de asirieni.
Victor Place a descoperit mai mulți barili, din care s-au păstrat numai șapte, aflaţi în colecţiile unor muzee din Franța, Anglia, Israel și România. Barilul de la Khorsabad este cu atât mai valoros cu cât este singurul care are nouă laturi, celelalte având opt sau zece laturi.
Barilul de Khorsabad, achizițioant de Muzeul Național de Istorie a României de la un urmaș al lui Victor Place, în anul 1978, este o sursă de documentare preţioasă pentru istoria universală, unică în spaţiul nostru geografic, constituind una din cele mai valoroase obiecte din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, mai ales dacă luăm în consideraţie raritatea acestui tip de document în marile muzee ale lumii.
Micro-expoziţia este deschisă în perioada 20 februarie – 17 martie 2013 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.