Artiști din România și Republica Moldova reuniți la Chișinău în spectacolul „Cei cu inima română”
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și TVR Moldova organizează spectacolul extraordinar „Cei cu inima română”, dedicat aniversării a 20 de ani de la înființarea Institutului Cultural Român și celor 13 ani de la deschiderea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2023, ora 18.00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.
Omagiind unitatea culturii române, spectacolul va avea o distribuție extraordinară: cunoscutele soprane din Republica Moldova Natalia Tanasiiciuc, Lilia Istratii și Anastasia Cușnir și apreciații tenori din România Andrei Fermeșanu, Florin Guzgă și Andrei Apreotesei, acompaniați de Orchestra Simfonică și Corul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. La pupitrul dirijoral se va afla Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București, informează un comunicat al Institutului Cultural Român.
Daniel Jinga este Maestru de Cor, dirijor principal al Filarmonicii Muntenia din Târgoviște și al Orchestrei Metropolitane București, dirijor fondator al Corului de Cameră „Accoustic”. S-a afirmat ca dirijor secund al Corului de Cameră „Madrigal” și dirijor fondator al Corului de cameră „Accoustic”, cu care abordează o paletă repertorială complexă: muzică sacră, prelucrări folclorice, renaștere europeană, muzică contemporană și muzică de teatru și film, colaborând cu regizori precum Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija.
Este inițiator și dirijor al unor proiecte de pop-rock simfonic sau „mainstream” ce i-au avut ca protagoniști pe Vlad Miriță, PHOENIX, IRIS, Smiley, Marius Moga, Gheorghe Zamfir, Angela Gheorghiu, Valentina Naforniță, Teodor Ilincăi, Felicia Filip, Irina Iordăchescu, Maria Jinga, Iordache Basalic, Ana Cebotari, Irina Baiant, Corul „Song” și mulți alții.
Alături de Orchestra Metropolitană București și Orchestra Simfonică „Muntenia”, a realizat discul „Rapsodiem”, care cuprinde cele două rapsodii enesciene și suita „Valurile Dunării”, compusă de Iosif Ivanovici. Din anul 2012, este Maestru de Cor al ONB. În prezent, Daniel Jinga este director general al Operei Naționale București.
Andrei Fermeşanu este solist al Operei Naţionale Române din Iaşi din anul 2012. Repertoriul său include roluri principale din opere precum: „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini, „L’elisir d’amore” de Gaetano Donizetti, „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „Carmina Burana” de Carl Orff. Tipologia vocală a „tenorului de grazia” i-a adus recunoaşterea atât în faţa publicului din cadrul instituţiilor muzicale reprezentative ale ţării, cât şi în critica de specialitate. Andrei Fermeşanu este manager – director general interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi.
Andrei Apreotesei este solist al Operei Naţionale Române din Iaşi din anul 2014 şi a avut, de-a lungul carierei, numeroase roluri. Este, totodată, şi directorul general al Ateneului Naţional Iaşi.
Florin Guzgă a început colaborarea cu Opera din Iași în anul 2006, ca membru al Corului, iar în 2013 a debutat ca solist. Este unul dintre cei mai apreciaţi tenori ai României, a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale şi a colaborat cu teatre lirice din orașe din țară și străinătate, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Constanţa, Galaţi, Chişinău, Toulouse, Zagreb. Acesta este directorul artistic al Operei Naţionale Române din Iaşi.
Natalia Tanasiiciuc a debutat în 2013 pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Începând din 2014, colaborează cu mai multe teatre importante din Europa: Opera din Zürich, Théâtre royal de la Monnaie din Bruxelles, Opera din Oslo, Teatro Massimo Vittorio Emanuele di Palermo, Staatsoper Hamburg, Teatrul Național de Operă din Praga, Opéra Royal de Wallonie-Liège, Opéra de Lausanne, Garsington Opera, Volksoper Wien, Teatro Real din Madrid, alături de dirijori precum: Gianandrea Noseda, Allain Altinoglu, Omer Meyer Wellber, Speranza Scapucci, Douglas Boyd etc. În perioada 2017-2019, urmează cursurile Studioului de Operă de la Opernhaus Zürich – Internationales Opernstudio. De-a lungul carierei, a obținut premii și mențiuni la mai multe competiții internaționale importante, printre care: Premiul II la prestigiosul concurs „Neue Stimmen” din Germania, premiul special al juriului la concursul „Le Grand Prix d’Opera” din București.
Mezzosoprana Lilia Istratii a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău între 2013 și 2019, unde a obținut un master cu specializarea bel canto. A debutat la Teatr Wielki Opera Narodowa (Polonia) în 2019 ca Olga în „Evghenii Onegin” de Ceaikovski, iar repertoriul ei include: Suzuki din „Madama Butterfly” de Puccini, Maddalena din „Rigoletto”, Flora din „La Traviata”, Fenena din „Nabucco” de Verdi, Lola din „Cavalleria rusticana” de Mascagni, precum și părți solo din „Stabat Mater” de Rossini, „Dixit Dominus” de Vivaldi și „Magnificat” de Johann Sebastian Bach. În prezent, este angajată a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.
Soprana Anastasia Cușnir, solistă a Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, este absolventa cursurilor facultății și masterului de canto academic ale Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Are o bogată experiență artistică, printre rolurile sale numărându-se: Adina din „L’elisir d’Amore” de Gaetano Donizetti, Micaela din „Carmen” de Georges Bizet sau Violetta Valeri din „La Traviata” de Giuseppe Verdi.