Artă, tehnologie și digitalizare la Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNART Access” este unul dintre cele 40 de proiecte-pilot selectate în cadrul programului european „Doors – Digital Incubator for Museums” (etapa I) organizat de Ars Electronica din Linz în vederea implementării unui booster tehnologic care să înlesnească adaptarea muzeelor la provocările realității de astăzi și să creeze noi modalități de accesare a patrimoniului prin angajarea audienței la scară largă. „MNART Access” reprezintă, de asemenea, unul dintre pilonii principali ai planului de management dezvoltat la Muzeul Național de Artă Timișoara, ce include acțiuni precum Re-Connect Deco, Sigma Multisensory, Baroque Reloaded cu rol major în remodelarea colecțiilor prin digitalizare, dezvoltarea audienței prin strategii participative și integrarea patrimoniului în rețeaua muzeelor naționale și internaționale.

Proiectul este dedicat aniversării a 150 ani de patrimoniu artistic, pornind de la fondarea instituției muzeale, în 1872, de către colecționarul Zsigmond Ormós, fiind cunoscută preocuparea sa de a crea un întreg sistem al artei la Timișoara în concordanță cu valorile europene. Astfel, departamentele de specialitate ale Muzeului Național de Artă Timișoara continuă această muncă prin abordări inovative ale patrimoniului conform standardelor muzeale actuale. Echipa este formată din: coordonator de proiect-Aura Bălănescu (muzeograf), curator-Andreea Foanene (muzeograf), conservator-Nuți Dinuț, design grafic-Andrada Pecican, implementare tehnologică-Dan Șerban (muzeograf), mediere culturală-Mihaela Irimescu (educator muzeal), Izabela Andronache (muzeograf), Alexandru Babușceac (muzeograf).

„MNART Access” este dezvoltat sub patronajul Consiliului Județean Timiș și face parte din „Doors – Digital Incubator for Museums” organizat de  Ars Electronica din Linz în parteneriat cu Museum Booster din Viena și ECSITE din Bruxelles. DOORS beneficiază de finanțare în programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene / Horizon 2020  prin acordul grantului nr. 101036071.

Parteneri culturali:

ARS ELECTRONICA – Artă, Tehnologie și Societate este o instituție culturală, un centru educațional, un laborator de cercetare și dezvoltare cu sediul în Linz. Pornind de la prima ediție a festivalului organizată în 1979, Ars Electronica a dezvoltat o abordare unică și cuprinzătoare a fenomenelor tehno-culturale și a câștigat recunoaștere la nivel mondial. De la experimentele artistice internaționale celebrate în Festivalul Ars Electronica și Prix Ars Electronica, până la programul educațional și de divertisment al centrului, precum și cercetările revoluționare desfășurate la FutureLab, abordarea acestei platforme răspunde conceptului de Zeitgeist prin transgresarea unor vaste teritorii disciplinare și crearea unui dialog artistic transdisciplinar.

MUSEUM BOOSTER- platformă de cercetare și consultanță culturală cu sediul în Viena, cu accent pe avansarea strategică a muzeelor și instituțiilor culturale prin transformare digitală și inovare organizațională. Platforma se concentrează pe patru domenii de activități și servicii: identificarea inovațiilor care pot îmbunătăți experiența vizitatorilor muzeelor și instituțiilor culturale (Future Museum – proiect internațional de cercetare), efectuarea de cercetări privind tehnologiile media în muzee, consultarea muzeelor cu privire la transformarea digitală și proiectarea de noi surse de venituri și conceptualizarea muzeelor.

ECSITE- Rețeaua Europeană pentru Centre și Muzee Științifice, este o rețea importantă organizată la nivel european care leagă centre științifice, muzee, universități și organizații de cercetare. Scopul comun care unește aceste organizații este angajamentul față de public prin stimularea creativității și a gândirii critice în societatea contemporană și încurajarea cetățenilor să se implice în știință și tehnologie. ECSITE facilitează cooperarea dintre centrele științifice și muzeele europene prin stabilirea de standarde, schimburi de expertiză, diseminarea celor mai bune practici, încurajarea colaborării și dezvoltarea de programe de formare. În același timp, conferința ECSITE reunește în fiecare primăvară profesioniști din întreaga lume.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla accesând următorul link: https://ars.electronica.art/doors/en/participants-stage-i/

Mai multe