Apariții editoriale: „Sfîntă tinerețe legionară. Activismul fascist în România”
Editura Polirom publică în cea mai recentă colecție a sa, „Studii Românești”, volumul Sfîntă tinerețe legionară. Activismul fascist în România, semnat de istoricul Roland Clark. Volumul, în traducerea lui Marius-Adrian Hazaparu, este o imagine cuprinzătoare, documentată, a mișcării legionare din România interbelică.
Fondată in 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail a fost una dintre cele mai puternice și mai longevive mișcări fasciste din Europa. Cu rădăcini în mișcările naționaliste care în secolul al XIX-lea cereau independența față de Imperiul Austro-Ungar, Legiunea a ajuns la putere urmând un drum sinuos, marcat de violență și discursuri antisemite și ultranaționaliste. Sub conducerea carismaticului Corneliu Zelea Codreanu, organizația s-a consolidat de-a lungul anilor, atrăgând tot mai mulți membri. A împrumutat uniformele, marșurile si estetica marțială a fascismului european și s-a bucurat de sprijin politic atât în interiorul granițelor țării, cât și în afara lor.
Roland Clark merge pe firul istoriei orale, al memoriilor personale și al documentelor din arhivele naționale pentru a avea o imagine cât mai completă a curentului fascist din România interbelica. El oferă o nouă perspectivă asupra fascismului european în care, dincolo de analiza istorică detaliată, evidentiaza impactul pe care represiunea oficială, spectacolul fascist și acțiunile legionarilor l-au avut asupra vieții de zi cu zi a oamenilor obișnuiți.
Cartea lui Roland Clark a primit recenzii pozitive din partea lui Dennis Deletant, unul dintre cei mai cunoscuți istorici străini specializați în istoria României. Potrivit acestuia, „Roland Clark a folosit cărți rare și serii integrale ale ziarelor interbelice, manuscrise și documente nepublicate, transcrieri ale interviurilor cu martori oculari ai evenimentelor analizate. De o importanță particulară sunt dosarele din arhivele naționale românești, care reprezintă o sursă incomparabilă pentru istoria mișcării legionare.”
Din cuprinsul volumului:
Rădăcinile ultranaționalismului • Dreptate tinerească • Mobilizarea susținătorilor • Alegeri, violență și disciplină • Puterea tipăriturilor • Piept călit de fier și sufletul de crin • Mântuire și jertfă • Ascensiunea și decăderea