Amante regale
Până recent, căsătoriile regilor au fost privite mai degrabă ca afaceri politice, în care relațiile dintre soți contau mai puțin. Când o căsătorie nu se încheia din dragoste, era considerat normal ca regele să-și ia una – sau mai multe! – amante, la Curtea regală a Franței existând chiar titlul de „amantă oficială”.
Nu de puține ori aceste femei – regine din umbră, le-am putea spune – ajungeau să exercite o influență importantă asupra monarhilor. Ruptura Angliei de Vatican s-a tras, știm bine, de la dorința lui Henric al VIII-lea de a divorța de prima soție, pentru a se căsători cu amanta sa, Anne Boleyn. Mai aproape de granițele noastre, Elena Lupescu, amanta lui Carol al II-lea, se numără printre personajele infame ale istoriei naționale, fiind acuzată de o influență nefastă asupra suveranului.
Volumul apărut la Corint, Amante și curtezane care au schimbat istoria, prezintă douăzeci de astfel de cazuri, ale unor femei ce și-au lăsat amprenta asupra istoriei prin relațiile pe care le-au avut cu diverși regi sau împărați. De la amantele regilor medievali până la cel mai cunoscut caz din zilele noastre, al Camillei Parker Bowles, aceste povești arată că istoria nu se scrie numai la întâlniri politice, ci și prin alcovuri.
Regine din umbră. Amante și curtezane care au schimbat istoria
Autori:Maria Pilar, Queralt del Hierro
Editura Corint;număr pagini:192;preț:34, 90 lei