A fost lansat primul Muzeu Digital al Romanului Românesc
La mijlocul lui decembrie, primul Muzeu Digital al Romanului Românesc şi-a deschis porţile. Peste 150 de romane apărute în secolul al XIX-lea au fost digitalizate în cadrul proiectului ASTRA Data Mining. Muzeul Digital al Romanului Românesc din Secolul al XIX-lea a fost inițiat de Revista Transilvania, organizat de Complexul Național Muzeal ASTRA și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Aşadar, cea mai mare colecţie de beletristică din România secolului al XIX-lea a fost scanată şi prelucrată digital, iar acum poate fi citită pe site-ul Revistei Transilvania. Până în acest moment au fost digitalizate doar 160 din cele 300 de romane apărute în secolul al XIX-lea, proiectul continuând cu prelucrarea romanelor din perioada 1930-1932.
La doar trei zile de la lansare de la secţiunea Muzeul Digital al Romanului Românesc de secol 19 s-au înregistrat 1.025 de downloaduri, aproximativ 350 de exemplare de roman românesc de secol 19 citite sau răsfoite în fiecare zi. Un top 7 al al celor mai downloadate romane îl face Radu Vancu, redactorul-șef al Revistei Transilvania şi unul dintre oamenii care au stat în spatele proiectului:
1. Al. Pelimon - Bukur sau istoria fondării Bukureștilor, 57;
2. Al. Pelimon - Hoții și hagiul, 41;
3. S. Andronic - Radu VII de la Afumați, 40;
4. Nicolae Filimon - Ciocoii vechi și noi, 37;
5. C.D. Aricescu - Misterele căsătoriei, vol II, 28;
6. Aurel Iorgulescu - Prostituata, 26;
7. Radu Ionescu - La gura sobei, 20.