130 de artişti invadează Sibiul

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 26 iulie 2012

Trei oraşe (Sibiu, Mediaş, Cisnădie), o comună (Biertan) şi un sat (Cisnădioara), toate din judeţul Sibiu, vor găzdui începând de astăzi şi până pe 5 august Festivalul Icon Arts, ajuns la cea de-a X-a ediţie.

Peste 130 de artişti din ţară şi din străinătate vor participa la a zecea ediţie a Festivalului dedicat muzicii contemporane Icon Arts, care se deschide în această seară la Biserica Cetate Biertan, cu un recital de chitară susţinut de Reinbert Evers din Germania şi Sung Jin Kim din Coreea de Sud. Tot diseară, de la ora 19.00, la Sala „Thalia" a Filarmonicii de Stat din Sibiu, va avea loc o Seară Britanică, susţinută de Icon Arts Ensemble, dirijat de Gabriel Bebeşelea.

În următoarele 11 zile, Festivalul Icon Arts va aduce, în cele cinci localităţi din judeţul Sibiu, artişti din Republica Moldova, Bulgaria, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Finlanda, Coreea de Sud, Germania, Liban şi România. Cele 13 evenimente se vor desfăşura în câteva dintre spaţiile emblematice ale Sibiului: Teatrul Gong, Sala „Thalia" a Filarmonicii, dar şi în bisericile fortificate din Cisnădie, Cisnădioara, Biertan şi Mediaş.

De la muzică barocă la jazz

„Cea de-a zecea ediţie a festivalului reuneşte la Sibiu atât studenţi, cât şi profesori pentru un proiect dedicat exclusiv artelor contemporane, promovării şi implicării tinerilor interpreţi să lucreze cu compozitorii împreună astfel încât să obţină nişte produse culturale de înalt nivel calitativ", a declarat Sebastian Gheorghiu, directorul proiectului. 

Potrivit organizatorilor, în cadrul festivalului va avea loc şi o premieră naţională, o piesă care cuprinde elemente de augmented reality (realitate generată pe computer). „Pe 1 august, Icon Arts Ensamble va interpreta compoziţii ale profesorilor secţiei de compoziţie a Academiei Icon Arts. Finalul acestui concert va avea o premieră cel puţin naţională, dacă nu cumva chiar europeană", a mai spus Sebastian Gheorghiu şi a adăugat:„Este vorba despre o piesă compusă special pentru acest festival, care va cuprinde elemente de augmented reality. E o tehnologie nouă care, cu siguranţă, în 2012-2016, va lua amploare".

Lansat în 2003, Icon Arts a devenit unul dintre cele mai complexe evenimente europene independente de artă contemporană, în acest an căpătând o perspectivă inedită, prin afilierea la programul „Sibiu Baroc Update". De aceea, repertoriul propus la această ediţie include de la sonorităţi baroce, până la cele mai noi producţii ale compozitorilor din România, Marea Britanie şi Finlanda, precum şi recitaluri de jazz cu pianistul Mircea Tiberian, solista Luiza Zan şi basistul Chris Dahlgren.

Sursa:www.adevarul.ro

Mai multe