100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice ale cetăților dacice din Munții Orăștiei

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) găzduiește expoziția „O lume nouă în căutarea celor vechi. Un veac de arheologie sub egida Universității Clujene la Cetățile Dacice și Ulpia Traiana Sarmizegetusa”.

Vernisajul expoziției a avut loc în cadrul ceremoniei de începere a anului universitar 2024-2025, la 30 septembrie, în Aula Magna a UBB. Expoziția este organizată de UBB, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Primăria Cluj-Napoca, cu scopul de a marca împlinirea a 100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale șantierelor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, informează un comunicat al UBB.

UBB noastră este singura universitate din România care patronează două situri arheologice aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de o importanță capitală pentru istoria românilor și a spațiului est-european, precizează comunicatul citat.

Expoziția va avea două componente: indoor (holul din fața Aulei Magna) și outdoor (spațiul pietonal din fața clădirii centrale a UBB).

În partea indoor, vor fi expuse, în vitrine, obiecte de patrimoniu provenind din săpăturile arheologice din Munții Orăștiei și de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Alături de vitrine, vor fi 2 display-uri care vor prezenta imagini în buclă, cu instantanee de șantier, și un panou-spider care va conține o prezentare generală a expoziției. Componenta outdoor cuprinde panouri cu instantanee din cei 100 de ani de cercetări la cele două șantiere.

Mai multe