Ultimul procuror al procesului de la Nürnberg încă în viață
Benjamin Ferencz s-a născut pe pământ românesc la Şomcuta Mare, lângă Baia Mare. Nu avea niciun un an când părinţii lui, evrei de origine, au părăsit România şi s-au stabilit în SUA. După terminarea facultăţii de Drept de la Harvard, Benjamin s-a înrolat în armata SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. La finalul conflagraţiei, a fost procuror-şef în cel mai mare proces de crime de război din istorie.
Născut în 1920 la Şomcuta Mare, lângă Baia Mare, şi plecat în America alături de familie pe când avea 10 luni, Benjamin Ferencz este ultimul procuror supravieţuitor al procesului de la Nurnberg. O personalitate marcantă a istoriei, Benjamin Ferencz a acordat un amplu interviu în exclusivitate pentru „Weekend Adevărul“, primul acordat vreodată unei publicaţii din Europa de Est.
Benjamin Ferencz trăieşte în Florida şi are o memorie şi un tonus absolut incredibile. I-am scris pentru prima oară pe e-mail în urmă cu câteva săptămâni şi spre marea mea surprindere mi-a răspuns după doar câteva ore, spunându-mi că este de acord cu interviul şi precizându-mi cu umor să am mult spaţiu liber pe reportofon, pentru că o să avem mult de vorbit. Am stabilit o zi pentru realizarea interviului prin telefon, l-am sunat în America în ziua programată şi timp de aproape o oră cât a durat dialogul nostru, am avut marea surpriză să descopăr un om absolut fascinant, probabil cel mai optimist om pe care l-am cunoscut vreodată. La 97 de ani, Benjamin Ferencz îşi aminteşte în cele mai mici detalii informaţii de acum peste 70 de ani, are o fluenţă verbală şi un şarm impresionante.
Un simbol şi un model în America şi în lume, Benjamin Ferencz este extrem de puţin cunoscut tocmai în România, ţara sa natală. Benjamin Ferencz a absolvit Dreptul la Harvard. Încă din perioada studenţiei, a publicat o carte pe teme de crime de război. Benjamin Ferencz a luptat în al doilea război mondial sub comanda generalului Patton în campaniile americanilor din Europa, participând inclusiv la debarcarea în Normandia. Spre finalul războiului, a fost transferat la o unitate ce investiga crimele comise de nazişti, de temutele Einsatzgruppen (n. red.- „trupele de acţiune“ coordonate de SS) în Europa de Est, crime comise în special asupra evreilor şi ţiganilor. A fost în cele mai teribile lagăre, precum Buchenwald, Mauthausen, Flossenbürg şi Ebensee pentru a strânge dovezi şi a descoperit inclusiv jurnalele şi registrele ofiţerilor germani în care aceştia îşi notaseră detaliat toate masacrele comise, deoarece erau siguri că nu vor pierde războiul. În 1947, la doar 27 de ani, Benjamin Ferencz a fost procuror şef într-unul dintre procesele de la Nurnberg, proces în care au fost puşi sub acuzare şi condamnaţi datorită lui 22 ofiţeri nazişti (dintre care patru au fost executaţi) responsabili pentru moartea a peste un milion de persoane din estul Europei. Procesul câştigat de către Benjamin Ferencz şi care a durat între 29 septembrie 1947 şi 10 aprilie 1948 este şi astăzi considerat cel mai mare proces pentru crime de război din istorie.
Benjamin Ferencz (primul din stanga) la procesul de la Nurnberg FOTO: arhiva personală
Ferencz s-a stabilit în Germania după procesul de la Nurnberg, împreună cu soţia sa. Apoi a participat la programul de reabilitare a victimelor persecuţiei naziste şi a luat parte în 1952 la negocierile privind acordul dintre Israel şi Germania de Vest privind reparaţiile de război. În 1956, s-a întors în SUA unde a practicat avocatura. După război, Benjamin Ferencz a continuat să militeze împotriva crimelor de război şi a fost unul dintre fondatorii Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Anul trecut, Benjamin Ferencz a donat un milion de dolari pentru Centrul de Prevenire a Genocidelor din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington şi a promis să repete acest gest şi în următorii ani.
Benjamin Ferencz consideră că legea trebuie aplicată în mod egal pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinţii americani. Ca răspuns la crimele de război ale Statelor Unite în Vietnam, el şi-a dedicat restul vieţii înfiinţând Curtea Penală Internaţională care poate acuza oficialii guvernamentali care comit agresiuni sau alte crime de război. În această idee, el a şocat opinia publică atunci când a spus că nu doar Sadam Hussein trebuie adus în faţa Tribunalului Penal Internaţional, ci şi George W. Bush, din cauză că a declanşat războiul din Irak fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
Citește un interviu exclusiv cu Benjamin Ferencz pe adevarul.ro