TOP 10 Cei mai mari trădători din istoria SUA

Actul de trădare poate fi definit ca încercarea de a răsturna guvernul statului căruia îi datorezi credință, fie prin război împotriva statului, fie prin sprijinul material acordat dușmanilor statului. Cei zece oameni din acest top sunt printre cei mai cunoscuți trădători din istoria Statelor Unite. Aflați care sunt ei și ce au făcut!

10. Adam Yahiye Gadahn

Un american convertit la islam, Adam Yahiye Gadahn a amenințat, prin intermediul unei filmări video, că plănuiește un atac terorist în orașul Los Angeles. Ca membru al ”comitetului media” al Al Qaida, Gadahn a fost translator, producător video, interpret cultural și purtător de cuvânt al organizației teroriste.

Zelul său în propaganda părea a fi aproape absurd, chiar exagerat. După ce filmulețele făcute de Gadahn au fost făcute publice, el a fost arestat și a devenit primul american acuzat de trădare de după perioada războiului rece.

9. Aldrich Ames

Aldrich Ames a început să lucreze pentru CIA din timpul liceului și a continuat să lucreze pentru cunoscuta organizație până în 1994, când s-a descoperit că era un agent dublu sovietic. El era specializat în a vinde KGB-ului identitățile agenților CIA plasați în interiorul său.

Prejudiciile aduse intelligence-ului american nu pot fi cunoscute la adevărata lor amploare, dar se estimează că Ames ar fi expus mai mult de 100 de agenți și că este direct responsabil pentru cel puțin 10 morți. O analiză atentă a finanțelor lui Ames a relevat că el și soția lui au adunat mai bine de 4, 6 milioane de dolari de-a lungul carierei de spionaj.

Ames și-a recunoscut vina și a mărturisit tot în urma unei înțelegeri pentru micșorarea sentinței soției lui. Astfel, el a fost condamnat la închisoare pe viață, iar soția sa doar 63 de luni de închisoare.

8. Tokyo Rose

”Tokyo Rose” este o poreclă colectivă pentru mai multe femei care au lucrat pentru Radio Tokyo în timpul celui de-al doilea război mondial. Printre cântecele date la radio, aceste femei era sursa unei propagande japoneze destinate să-i facă pe soldații americani nostalgici cu gândul la revenirea acasă. Iva Toguri D’Aquino, absolventă a universității americane UCLA, este cea mai cunoscută dintre ele.

Cetățean american de descendență japoneză, ea a lucrat pentru Radio Tokyo între anii 1943 și 1945. Imediat după război, a fost arestată, dar eliberată ulterior fără a fi judecată. Însă în 1948 a fost arestată din nou și condamnată, un an mai târziu, de trădare.

D’Aquino a petrecut șase ani în închisoare. În timpul procesului a negat toate acuzațiile de lipsă de loialitate față de Statele Unite, iar procurorii nu au prezentat nicio transmisie radio ca probă împotriva ei. De fapt, mărturiile care au dus la condamnarea ei s-au dovedit a fi false, astfel că președintele Gerald Ford a amnistiat-o în 1977.

7. Aaron Burr

Da, unul dintre vice-președinții Americii a fost și unul din cei mai mari trădători naționali. Imediat după cunoscutul duel cu Alexander Hamilton, în urma căruia acesta moare, cariera politică a lui Burr a luat și ea sfârșit. Astfel, Burr s-a orientat către teritoriul Louisianei, cu granițele sale disputate și locuitorii cu idei secesioniste.

El credea că o mică armată ar putea obține separarea Louisianei de restul Statelor Unite, astfel că l-a contactat pe ambasadorul britanic oferindu-și serviciile Regatului Unit pentru ”furtul” teritoriului. În schimb, Burr dorea bani și nave. Dar avea nevoie și de un general. A trimis o scrisoare generalului James Wilkinson, comandantul șef al armatei americane, spunându-i despre complot și solicitându-i serviciile.

Însă Wilkinson a fost de părere că planul nu ar avea succes și i-a spus totul președintelui Thomas Jefferson. La 9 decembrie 1806, armata SUA i-a confiscat aproape toate proprietățile lui Burr și scrisoarea pe care acesta i-o trimisese generalului a fost publicată într-un ziar din New Orleans. Burr a apărut în fața instanței fără a fi inculpat și a fugit înainte de a două înfățișare în fața instanței.

După ce a fost recapturat, nu a fost găsit vinovat din cauza unei foarte precise interpretări a Curții Supreme a definiției constituționale a actului de trădare. Burr a fugit în Europa, dar s-a întors după patru ani în America.

6 și 5. Julius și Ethel Rosenberg

În 1953, Julius și Ethel Rosenberg au fost primii civili executați în baza Secțiunii a II-a a Actului de Spionaj. Ei erau acuzați de a fi pasat secrete cu privire la bomba atomică agenților ruși, informațiile secrete provenind de la fratele lui Ethel care lucrase la proiectul Manhattan.

Procesul lor a fost considerat a fi ”procesul secolului”, și mulți americani credeau că cei doi au fost judecați pe nederept. Informații recent declasificate din Rusia susțin însă mărturia conformă căreia Julius a fost într-adevăr curier și agent de recrutare pentru Uniunea Sovietică.

În plus, Morton Sobell, care a fost judecat împreună cu soții Rosenberg și care a petrecut 17 ani în închisoare, a recunoscut în 2008 că fusese spion și că Julius Rosenberg dăduse sovieticilor informații cu privire la bomba atomică.

4. Robert Hanssen

Robert Hanssen este un fost agent FBI care a spionat pentru KGB și serviciile secrete ruseșți timp de 22 de ani, între 1979 și 2001.

În timpul carierei sale de spion, Hanes a compromis numeroase investigații și operațiuni, inclusiv supravegherea lui Felix Bloch, suspectat de a fi o așa-zisă ”cârtiță”. În plus, el a identificat pentru KGB mulți agenți ruși care contactau FBI-ul.

Urma lăsată de transferurile de bani și imprudența lui Hanssen l-au dat până la urmă de gol și au dus la condamnarea lui. În 2001 și-a recunoscut vinovăția pentru 13 acuzații de spionaj, și a fost condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate.

Astăzi, el se află într-una dintre cele mai sigure închisori americane, unde petrece 23 de ore pe zi în celula sa.

3. Nidal Malik Hasan

Nidal Malik Hasan a fost maior în armata americană și singurul suspect într-un caz de împușăcturi ce au avut loc la baza militară din Fort Hood. Înainte de incident, Hasan exprimase în mod repetat păreri extremiste în fața superiorilor sau FBi-ului.

Agenția federală îl avea sub supraveghere și îi monitoriza email-urile trimise lui Imam Anwar al-Awlaki, cunoscut ca și ”Bin Laden al internetului”. Din nefericire, ritmul încet al investigației a făcut ca Hasan să nu poată fi oprit înainte de a o omorâ 13 oameni.

În mod ciudat, Pentagonul nu menționează părerile islamiste ale lui Hasan în raportul incidentului. În timpul atacului, el nu a purtat uniforma, ci haine tradiționale musulmane. Hasan se află astăzi la un centru medical al armatei, paralizat fiind, sub pază foarte strictă.

2. John Walker, Jr.

În 1967, ofițerul de comunicații din Marina americană, John Walker, Jr. s-a strecurat în ambasada sovietică de la Washington cu propunerea de a vinde rușilor secrete americane. El a oferit sovieticilor setările pentru mașina de cifrat KL-47 pentru a decoda mesajele marinei Statelor Unite.

Motivațiile sale au fost strict financiare, iar în schimbul sumelor primite a dat KGB-ului, timp de 17 ani, foarte multe informații: pozițiile submarinelor nucleare americane, procedurile pe care Statele Unite le-ar fi urmat în cazul lansării de rachete nuclare către URSS, locația microfoanelor subacvative prin care americanii detectau submarinele sovietice.

Mai mult decât atât, agenții KGB au aflat și toate mișcările trupelor din Vietnam din perioada 1971-1973, și planurile precise ale atacurilor aeriene pe care americanii urmau să le desfășoare împotriva Vietnamului de Nord.

Conform lui Vitaly Yurchenko, un defector KGB-ist, ”acesta a fost cel mai important caz din istoria KGB-ului. Am descifrat milioane de mesaje de-ale voastre. Dacă ar fi fost război, l-am fi câștigat.”

1. Benedict Arnold

În timpul războiului de independență american, Arnold a făcut mai întâi parte din Armata Continentală, dar a trecut apoi de partea britanicilor. Când era încă general de partea americanilor, a devenit comandantul unui fort din New York, pe care l-a oferit britanicilor.

Complotul a fost descoperit în septembrie 1780 când americanii l-au capturat pe John André, maior englez, care avea asupra sa hârtii ce scoteau la iveală propunerea pe care Arnold o făcuse englezilor.

Acesta a scăpat de soldații unui George Washington foarte supăart ascunzându-se pe o navă britanică ancorată pe râul Hudson. Englezii s-au folosit din plin de serviciile noii achiziții – Arnold a condus mai multe raiduri în Virginia, New London și Connecticut. 

Sursa:http://listverse.com

Mai multe