Spărgători de bănci celebri
Remarcați prin talentul, organizarea și capacitatea lor de a sintetiza o acțiune atât de complex, într-un timp atât de scurt, paradoxal, spărgătorii de bănci erau într-un fel aparte apreciați de restul oamenilor. Învăluit în aerul misterios de Robin Hood și mediatizaț de presa din acele timpuri, acest tip de infractori a fost sursă de inspirație pentru cărți, filme și desene animate. Lucrul care îi diferențiază de restul hoților de rând este originalitatea, semnătura personal pe care o puneau fiecărei spargeri în parte. Spărgătorii de bănci, gangsterii, fac parte din identitatea americană a perioadei ce a urmat după Războiul Civil și până la mijlocul secolului al XX-lea. Să nu uităm că primul jaf a fost cel al băncii din Pennsylvania, la 1 septembrie 1798.
Jesse Jameseste cel mai cunoscut membru al temutei bande de răufăcători din secolul al XIX-lea, James Younger Gang. La început, el și fratele său, Frank, au fost soldați, luptând pentru cauza Confederației în Războiul Civil din perioada 1861-1865. După război, ei s-au opus noului sistem, jefuind trenuri, diligențe și bănci care aparțineau sau erau administrate de o instituție nordică. Mulți spun că ar fi fost un fel de Robin Hood, dar pentru această bănuială nu au existat niciodată dovezi clare. Din 1860 până în 1882 au fost cea mai temută bandă din istoria Americii, fiind responsabili pentru mai bine de 20 de jafuri. În decembrie 1869, în timp ce jefuiau banca Gallatin din Missouri, Jesse James împușcă în inimă un angajat pe motiv că acesta ar fi responsabil pentru moartea lui Bloody Billy. Ziarele din acea perioadă au catalogat crima ca fiind plină de cruzime și începând din acel moment autoritățile au pus pe capul lor o recompensă, dorind să fie capturați vii sau morți. Jesse nu a avut un sfârșit prea bun, fiind împușcat în spatele capului de către lașul său coleg, Bob Ford. Jesse James a murit pe loc, la vârsta de 34 de ani, în propria locuință.
Willie Sutton. Cunoscut și sub numele de ”The Actor” (Actorul) sau ”Slick Willie” (Îndemânaticul Willie), nu este numai un renumit jefuitor de bănci, ci și un iscusit evadator. El și-a dobândit aceste porecle datorită faptului că pentru fiecare jaf în parte adopta câte o ținută special, deghizându-se în poștaș, diplomat, om de serviciu sau polițist. A fost inițiat în tainele infracțiunilor încă de mic, el crescând într-un loc rău famat al Brooklynului, la vârsta de 21 de ani reușind deja să fie achitat pentru acuzația de crimă. În 1930 a jefuit prima bancă, în Manhatann, deghizat în poștaș. Două luni mai târziu, a urmat un nou jaf, dar de această dată a fost prins și închis la Sing Sing. După numai 2 ani a scăpat, și s-a mutat în Philadelphia, unde a jefuit o nouă bancă. De acestă dată a fost închis pentru 15 ani, în una din închisorile din Pennsylvania. El, împreună cu alți pușcăriași, s-au deghizat în paznici și au evadat. După această ispravă, Sutton a fost pus de către FBI în topul listei celor mai căutați infractori. A rămas liber până în 1952, când a fost recunoscut de către fiul unui croitor, și predate poliției. Actorul a fost condamnat la închisoare pe viață plus încă o pedeapsă de 150 de ani. 17 ani mai târziu, la 68 de ani, bolnav de emfizem pulmonary, el este eliberat în Ajunul Crăciunului. În 1970, el participă la o reclamă pentru carduri de credit. Sutton moare în 1980, la vârsta de 79 de ani. În autobiografia sa ”Eu, Willie”, estimează că a furat de la bănci aproximativ 2 milioane de dolari. Celebru este motivul său pentru care jefuia băncile:”Pentru că acolo sunt banii.
John Dillinger, al cărui nume a dominat prima pagină a ziarelor din anii 30, a fost cel mai violent jefuitor de bănci. El împreună cu grupul său au terorizat statele din nordul Americii, din septembrie 1933 până în iulie 1934 omorând 10 oameni, rănind alți 7, jefuind bănci și depozitele de armament ale poliției. În timpul celor trei evadări, Dillinger a omorât un șerif și a rănit alți doi gardieni. Agentul special al FBI, J. Edgar Hoover a format o echipă cu cei mai buni polițiști și detective din America pentru a-l prinde pe Dillinger și banda sa. Urmărind fiecare pistă și orice pont pe care îl primea, agentul l-a prins în urma unui denunț făcut de către românca Ana Cumpănaș. Aceasta a cerut recompensă de 5000 de dolari și garanția că nu va fi deportată. Dilliger a devenit agresiv la ieșirea din cinematograful Biograph, amenințând agenții FBI cu o armă. În cele din urmă a fost împușcat de 4 ori, infractorul murind pe loc. John Dillinger a fost cel mai cunoscut infractor din acea perioadă încât prima carte despre gangsterii americani s-a numit” În zilele lui Dillinger”.
J.L. Hunter Rountree ” Cel Roșu”este cel mai bătrân spărgător de bănci al tuturor timpurilor. Primul jaf l-a comis în 1998, la vârsta de 86 de ani, având ca țintă South Trust Bank din Biloxi, Mississippi. În comparație cu alți infractori, Rountree nu acționa într-o manieră violentă. El se ducea la un ghișeu, îi înmâna consultantului bancar un plic cu o foaie pe care scria cu cerneală roșie ”jaf”. De aici și porecla de ”cel Roșu”. Rountree a jefuit 3 bănci, fiind de fiecare dată prins și condamnat în final la 12 ani într-o închisoare federală. Se pare că bătrânul a fost un om de afaceri de succes, însă a falimentat, lucru de care au fost învinuiți cei de la Corpus Christi, o bancă texană. Astfel se explică motivul pentru care Rountree nu și-a trăit bătrânețea ca orice om de vârsta lui, dorința sa de răzbunare pe sistemul bancar fiind mai mare. Savuros este răspunsul său la întrebarea de ce ar jefui cineva o bancă:” Este distractiv. Eu m-am simțit bine, al naibii de bine.”