Samuel von Brukenthal și francmasoneria

📁 Biografii
Autor: Gheorghe Bichicean

Probabil asociați numele său cu funcția de guvernator al Transilvaniei (1777-1787) și cu cea de fondator al celui mai vechi muzeu din România (deschis în 1817), actualul Muzeu Național Brukenthal din Sibiu. Dar știați că von Brukenthal a devenit francmason la 21 de ani, la Viena, și că întreaga sa activitate a fost ghidată de idealurile acestui ordin? Nu există certitudini legate de relațiile sale cu francmasoneria după revenirea în Transilvania, dar avem câteva ipoteze care așteaptă să fie descoperite în paginile următoare.

Samuel von Brukenthal s-a născut la 26 iulie 1721 în Leschkirch/Nocrich. Tatăl său, Michael Brekner, era un credincios susținător al Vienei. Pentru loialitate, împăratul Carol al VI-lea i-a conferit titlul de nobil cu drept de transmitere ereditară, astfel că începând cu anul 1724, familia se va numi „von Brukenthal”. 

În primăvara anului 1743, tânărul Samuel își începea călătoria de formare în mediul academic german. Înainte de a ajunge la Halle, a călătorit până la Viena, Pressburg (Bratislava) și Praga. A studiat dreptul, filozofia, ştiinţele politice şi administrative la universităţile din Viena, Halle/Saale și Jena. 

În perioada în care von Brukenthal se afla la Viena, în bisericile catolice se citea de către nunțiul apostolic, cardinalul Camillo Paulucci Merlini, bula papală din 28 aprilie 1738, prin care se condamna francmasoneria. Cu toate acestea, la 2 martie 1743, când nu împlinise încă vârsta de 22 de ani, Samuel von Brukenthal a fost inițiat în loja francmasonică Aux Trois Canons (La cele trei tunuri), fondată cu un an înainte în capitala austriacă. Loja număra pe atunci 48 sau 49 de membri, în cea mai mare parte aristocraţi, printre care și demnitari, diplomați şi străini, unul dintre ei fiind un bogat bijutier din Geneva, evreul Jacques Pallard. În matricola lojii, numele lui Brukenthal apare în aceeași zi ca membru al acesteia.

Inițierea lui Brukenthal a avut loc cu numai cinci zile înainte de intervenția militară poruncită de Maria Tereza pentru închiderea lojii. La 7 martie 1743 a avut loc o nouă întâlnire a fraților, pentru inițierea tânărului conte Carl von Trauttmannsdorfm din Graz. Atunci, la cererea cardinalului Paulucci și pe baza informațiilor obținute de Maria Tereza și de guvernatorul orașului, contele Windischgratz, a avut loc intervenția forțelor de ordine în Templul lojii, care i-au arestat pe participanții la ritual. Se aflau acolo și un secretar al Legației (Czernicew, secretar al lojii), Schotte Coleman (trezorier) și diverși cavaleri, chiar și șambelanul imperial, al cărui nume trebuia să rămână discret.

Brukenthal a scăpat de arestare pentru că nu era prezent, însă trebuie să fi plătit o amendă pentru absență. „La Storia dell'anno 1743” vorbește despre modul în care membrii absenți au încercat să scape ulterior de arestare, dar o parte dintre aceștia au fost prinși, fiind apoi arestați la domiciliu.

După aproximativ două luni de la inițierea sa în loja Aux Trois Canons, la 11 mai 1743, Samuel von Brukenthal s-a înscris la Facultatea de Drept (studiosus juris) în cadrul universității din Halle, epicentru al Iluminismului prusac. Aici, planurile sale de fondare a unei loji au prins contur. În ziua de Sânziene (24 iunie, Johannfest), Brukenthal a făcut o vizită la loja Aux Trois Globes din Berlin, unde a făcut aluzie la evenimentele din Viena, afirmând că el se bucură de frăția masonică, dar aceasta trebuie menținută inviolabilă. „Dar avem această libertate?”, se întreba el. 

La începutul semestrului de iarnă 1743-1744, von Brukenthal se arăta tot mai preocupat de pregătirile necesare pentru înființarea lojii francmasonice la Halle. Una dintre condiții era ca toți fondatorii să aibă gradul de maestru mason, pe care urma să îl obțină și von Brukenthal.

Inițiat în grad de maestru

Unde s-a petrecut primirea acestui grad, la Leipzig sau Altenburg? În Leipzig, timp de aproximativ doi ani a funcționat o lojă numită Minerva, dar lipsesc documentele care să confirme prezența lui von Brukenthal, deci participarea acestuia la lucrările lojii este greu demonstrabilă. Nu departe de Leipzig, la Altenburg, funcționa o altă lojă francmasonică, dar și aici, pentru anul 1743, protocoalele de prezență lipsesc. În consecință, datele cu privire la inițierea lui Brukenthal în gradele de calfă și maestru rămân necunoscute, existând posibilitatea să admitem că ar fi primit în secret gradul de maestru la Viena sau Leipzig. Cel mai probabil a primit gradul la Leipzig, ipoteză ce poate fi acceptată, dacă ceilalți fondatori ai lojii din Halle au venit din Leipzig, existând interesul de a-l ridica pe Brukenthal în grad, pentru a putea înființa o nouă lojă.

Adolph Friedrich von Cramm și Samuel von Brukenthal, cei doi importanți inițiatori și fondatori al lojii Aux trois Clefs d’Or din Halle, s-au întâlnit la 28 noiembrie 1743, în Berlin. În seara zilei următoare au vizitat loja Aux Trois Globes, de la care ar fi urmat să primească Patenta. Deși jurnalul de evenimente pentru gradul de ucenic al acestei loje nu este clar, în cartea de prezență este menționată vizita a doi studenți din Halle și faptul că șase „nemembri” ai lojii berlineze au plătit „taxa de vizită de 8 pence”, inclusiv von Brukenthal, von Cramm, Wylberg și Hemeling. În vederea obținerii Patentei până la 6 decembrie 1743 au fost îndeplinite doar sarcini administrative, vizita în loja berlineză fiind o condiție prealabilă acordării Patentei.

Semnătura lui von Brukenthal apare în document, scris cu „ck” (și cu franțuzescul de în loc de von):

Și în Ținuta lojii din 6 decembrie 1743 apare semnătura sa, de această dată  cu „v” (von):

În 8 decembrie, von Cramm și von Brukenthal au participat la Ținută în loja La Tres Venerable Loge Ecossoise de l’Union de Berlin, iar a doua zi s-au întors la Halle. Semnăturile confirmă prezența:

Pentru a obține Patenta de constituire a noii loji a fost trimisă o delegație la Berlin. Fondatorii au obținut Konstitutionspatent la 6 decembrie 1743, din partea Marii Loji Aux Trois Globes (al cărei Mare Maestru era Friedrich al II-lea al Prusiei), precum și Patenta similară a Marii Loji a Londrei. Orașul Halle/Saale intra atunci în istoria francmasoneriei. 

Loja Aux trois Clefs d'Or

Consacrarea festivă a lojii Aux trois Clefs d'Or / Zu den drei goldenen Schlüsseln a avut loc la 14 decembrie 1743, în prezența lui Samuel von Brukenthal și a altor patru studenți: Adolph Friedrich von Cramm, baronul d'Outrot, Jean Baptiste Feronce și Karl von Krosigk. Adolph Friedrich von Cramm era student în Drept la Mecklenburg și a primit gradul de maestru scoțian la 20 iulie 1744 în loja L’Union din Berlin, împreună cu d'Outrot. Jean Baptiste Feronce era din Leipzig, și el student în Drept, iar Karl von Krosigk, în vârstă de 20 de ani, a primit gradul de maestru la 14 decembrie 1743. Prima întrunire a lojii, care a lucrat în primele trei grade ale francmasoneriei, a avut loc în casa baronului d'Outrot, unde a fost amenajat Templul.

Până în anul 1749, loja a reunit studenți și profesori din Halle, printre care și distinsul jurist Daniel Nettelbladt. Cronica primei loji din Halle, scrisă în 1833 și aparținând lui Friedrich Germar, este compilată din actele acesteia, dar a rămas nepublicată. Lipsa protocolului inițial are o importanță deosebită, dar momentul în care Brukenthal a condus prima Ținută este reprodus complet în „Protocolul lojii zu den drei goldenen Schlüsseln din Halle, care a funcționat până la data de 10 aprilie 1744, în limba franceză”.

În document este prezentat momentul în care cinci frați au pus bazele primei loji în Halle, după ce frații Bruckenthal și Cramm au fost trimiși la Berlin pentru a obține permisiunea de a fonda o lojă. Aceștia au primit Patenta de constituire de la loja- mamă la 6 decembrie 1743, von Cramm fiind numit „Maestru Venerabil în Scaun” și Samuel von Bruckenthal „Maestru Venerabil adjunct”, ambii cu funcții provizorii.

Von Brukenthal va fi ales Maestru Venerabil în Scaun (Meister vom Stuhl) pentru anii 1743 și 1744. În Registrul matricol, numele este scris diferit: „Bruckenthal”, cu „c” înainte de „k”.

(...)

Fragmentul face parte din textul cu același nume, publicat în numărul 274 al revistei „Historia” (revista:274), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 noiembrie - 14 decembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

FOTO: Getty Images

Mai multe